Журналістка та письменниця почали скандалити через російську мови в ефірі

Ніцой

Як повідомляє "КП" в Україні", На телеканалі "NewsOne" стався скандал між письменницею Ларисою Ніцой і ведучою Діаною Панченко – перша вимагала говорити по-українськи, а журналістка не бачила в цьому потреби.

Дійшло до того, що письменниця заявила про штрафи, які застосовуються до людей, разговаривающим російською мовою в ефірі.

Залучили юриста, щоб роз'яснив всі правові моменти цього спору. Одіозна дитяча письменниця заявляла: "хто не виконує рішення Конституційного суду, той повинен бути оштрафований на тисячу неоподатковуваних мінімумів, також можна за таке позбавити волі від 3 до 8 років".

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Журналістка гостро відреагувала на точку думки Ніцой, після чого почався справжній скандал. У підсумку письменниця просто покинула ефір і звернулася в правоохоронні органи із заявою зафіксувати порушення з боку журналістки.

Батл журналістки і письменниці


Роз'яснити цю ситуацію в юридичному полі взявся керівний партнер адвокатського об'єднання "Артиус" Віталій Мацелюх:

Швидше за все, пані Ніцой мала на увазі рішення Конституційного Суду від 14.12.1999 року, яким пояснили ст. 10 КУ і вказали, що "українська мова як державна є обов'язковим засобом спілкування на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування, а також в інших публічних сферах суспільного життя, які визначаються законом", - пояснює юрист. - Дійсно, стаття 10 Конституції наголошує, що "українська мова - обов'язковий засіб спілкування у всіх сферах суспільного життя", проте ефіри телеканалів сюди не належать. Тим більше немає кримінальних статей за порушення вимог Конституції або рішень Конституційного Суду в аспекті мовних питань.

На думку адвоката мовлення російською мовою залишається можливим. Це легко пояснити навіть з позиції закону про мовну квотою, що передбачає не менше 75% мовлення українською. Саму ж Ніцой можна притягнути до відповідальності за хуліганство, щоправда, цей процес може затягнутися надовго.

Нагадаємо, раніше український фільм "Донбас" наблизився до Оскара.


Як повідомляв портал "Знай.uа", Лариса Ніцой влаштував дикий скандал і зірвала прямий ефір.


"Знай.uа" писав, українізація України: депутати наблизили доленосний день.