22 листопада день народження відзначає Віктор Пєлєвін — один з найбільш непересічних представників сучасної літератури.

В 90-ті роки минулого століття з-під його пера вийшли романи "Омон Ра", "Життя комах", "Чапаєв і Порожнеча", "Generation "П", які практично відразу стали культовими, а сам письменник згодом — володарем декількох престижних літературних премій.

Віктор Олегович Пєлєвін народився 22 листопада в Москві. Він закінчив середню англійську спецшколу і вступив в Московський енергетичний інститут. Через кілька років після закінчення інституту вступив на заочне відділення в Літературний інститут імені Горького, але відрахований. За словами самого Пелевіна, навчання не дало йому якої-небудь користі.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

1989- 1990 рік Пєлєвін працював штатним кореспондентом журналу "Face to Face". Тоді ж в "Науці і релігії" була опублікована розповідь Пелевіна "Чаклун Ігнат і люди". У 1991 році вийшов його перший збірник оповідань "Синій ліхтар".

Популярність прийшла до Віктора після 1992 року, коли був опублікований його перший роман "Омон Ра" - тоді літературні критики звернули увагу на талановитого письменника. У 1999 році вийшов один із найвідоміших романів Пелевіна "Generation П", який був удостоєний великої кількості престижних літературних премій. Кілька його романів були екранізовані.

Віктор Пєлєвін не з'являється на світських заходах і майже ніколи не дає інтерв'ю, про його приватне життя практично нічого не відомо. Він настільки загадковий і немедійний, що деякі фанати теорій змов вважають, що пана Пелевіна не існує, а романи за нього пише група людей - письменники Покровський, Єгазаров, Ляпунов, Ємєлін, Вавилов, Іванніков і Новицький. Перші букви їх прізвищ утворюють слово Пелевін.

Пелевін відомий своїми колючими, складними, іноді політичними висловлюваннями.

"Нерозумно шукати тут сліди антиросійської змови. Антиросійська змова, безумовно, існує — проблема лише в тому, що в ній бере участь все доросле населення Росії"

"Свобода не буває таємною",

"Життя дуже дивно влаштоване. Щоб вилізти з колодязя, треба в нього впасти",

"Якщо ти опинився в темряві і бачиш хоча слабкий промінь світла, ти повинен йти до нього, замість того щоб міркувати, має сенс це робити чи ні",

"Собака дивиться на палицю, а лев на того, хто її кинув. До речі, коли це розумієш, стає набагато легше читати нашу пресу".

"Людина звикла бачити диявола скрізь, крім дзеркала і телевізора".

Нагадаємо, скандальний російський письменник випустив роман, який зненавиділи феміністки.