Зоологи з Університету Британської Колумбії відкрили в Еквадорі новий вид ос в сімействі Zatypota. Вони використовують павуків для розмноження.

Про це пише Tjournal з посиланням на науковий журнал Ecological Entomology.

Доросла оса спершу відкладає яйця на живіт павуків. Саме у цьому місці личинка вилуплюється. Вона починає рочти за рахунок харчування гемолімфою - аналогом крові у комах і членостоногіх. Тобто, фактично оси паразитують на павуках і перетворюють їх на “зомбі”.

Оса змушує «свого» павука зробити невластиві йому дії - покинути колонію, побудувати кокон, а потім терпляче чекати, поки його вб'ють. Під захистом кокона личинка продовжує рости, харчуючись павуком.

Менше ніж за тиждень личинка перетворюється в дорослу особину, яка готова заразити нову жертву. Для цього їй достатньо знайти партнера - тоді цикл триватиме. Серед сімейства Zatypota раніше знаходили ос, які таким же чином заражають павуків-одинаків.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень
Показати ще

Вчені стверджують, що такі оси «зомбують» павуків. Роблять вони за допомогою певних гормонів. Дослідники також дійшли висновку, що оси обирають саме павуків через їхню надійність. Новий вид комах дійсно унікальний. Але серед ос також є такі види, які паразитують саме на павуках. Наприклад, тропічні оси Hymenoepimecis argyraphaga з Коста-Ріки також паралізують павуків і відкладають в них яйця, а потім маніпулюють ним, щоб сплести нове гніздо.

Нагадаємо, вчені назвали батьківщину чуми, яка скосила половину середньовічної Європи.

Як повідомляв Знай.uа, окріп на голови: відомий супермаркет влаштував киянам диявольський душ, відеошок.

Знай.uа писав, небезпечна епідемія насувається на Україну: готуйтеся до найгіршого, смерті неминучі.