Більшість сучасних роботів орієнтується в просторі з допомогою GPS. Французькі інженери вирішили це змінити. Вони переконані, що існує більш зручна система навігації. Вона не вимагає складної обробки даних і мають високу точність. Це так званий "сонячний компас", який використовують мурашки.

Працьовиті комахи орієнтуються у просторі за допомогою декількох прийомів. Вони здатні знайти дорогу по феромоновим мітками. До речі, цей метод роботи вже освоїли. Також мурахи можуть орієнтуватися по положенню Сонця.

Сонячний компас актуальний в місцевості, де марно залишати хімічні мітки. Наприклад, в пустелі при високій температурі і під палючим сонцем феромони просто випаруються.

Вчені з Національного центру наукових досліджень Франції та Університет Екс-Марсель представили нового шестиного робота під назвою AntBot, який запозичив навігаційну систему у мурах, що мешкають в пустелі. Розробники пояснили, що ці комахи можуть долати сотні метрів в пошуках їжі під прямими сонячними променями. Відшукавши здобич, вони без проблем повертаються в свої гнізда, не збившись зі шляху.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Вся справа в тому, що в очах пустельних мурах розміщені спеціальні клітини, які виявляють поляризоване світло. Це і допомагає визначити напрям.

Мурахи також можуть оцінювати пройдену відстань. Для цього вони вважають кількість пройдених кроків з урахуванням швидкості руху щодо Сонця. Інформація про напрямку і відстані дозволяє їм знайти свої гнізда.

Французькі розробники наділили робота схожими можливостями. Його оснастили ультрафіолетовим датчиком, що дозволяє оцінити пройдене відстань по положенню Сонця, а також оптичним компасом з 2-ма рухомими фільтрами, які допомагають визначити напрям за допомогою поляризованого світла. AntBot може також контролювати швидкість пересування і підраховувати кількість пройдених кроків.

Результати проведених експериментів показали, що 6-ногий робот, як і мурашки, що мешкають в пустелях, може досліджувати навколишнє середовище і самостійно повертатися в гніздо. Коли AntBot віддаляється від своєї бази на 5-14 метрів, він з легкістю знаходить її.

"Знай.uа" вже писав: Google назвала "дату смерті" Android

Читайте також: в кафе Будапешта гостей обслуговують роботи.

Нагадаємо: у Китаї показали першого у світі ведучого-робота