Великої п'ятницею здавна прийнято називати п'ятий день Страсного тижня. У християнській традиції – це час скорботи і жалоби. Згідно біблійної історії, саме в п'ятницю засудили і розіп'яли на хресті Ісуса Христа. Тому в цей день всі християни світу згадують про пережиті страждання Спасителя, описані в Біблії.

Коли страсна п'ятниця 2019?

Страсною називають п'ятницю останнього тижня Страсного тижня, шостого тижня Великого посту. Це час, що передує святу Великодня. Фіксованої дати немає, все залежить від дати святкування Великодня.

У цьому році в Україні Світле Христове Воскресіння відзначатимуть 28 квітня. Значить, Страсна п'ятниця буде напередодні цього дня, тобто 26 квітня.

Католики відзначають Великдень на один тиждень раніше, отже, Страсна п'ятниця у них буде 19 квітня. До слова, іноді свято Пасхи і у католиків, і у православних випадають на одні й ті ж дати. Так, наприклад, сталося в 2017 році, коли Христове воскресіння відзначали 16 квітня.

Страсний тиждень: що означає?

Слово «страсть» з церковнослов'янської перекладається як страждання. Під час Страсного тижня православні віруючі згадують про страждання, які довелося пережити Спасителю Ісусу Христу. Всі дні цього тижня прийнято називати Великими. Кожен з них присвячений певній події, описаній в Євангелії.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Київ під загрозою віялових відключень світла: ситуація "контрольована", але не дуже На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Що таке Страсна п'ятниця: історія

Згідно євангельської історії, саме в п'ятницю Христос, який був зраджений своїм же учнем Іудою за 30 срібних монет, був змушений постати перед судом. Прокурор Понтій Пілат звинуватив його в бунті і підбурюванні, засудив Ісуса до жорстокої страти – розп'яття на хресті.

Страстная пятница 2019

Стратили Христа на горі Голгофа, а хрест, на якому його повісили, Спаситель сам ніс по вулицям міста. Разом з Ісусом в той день розіп'яли двох розбійників, причому один з них покаявся в гріхах.

Згідно з біблійною легендою, два дні Христос провисів на хресті. А на третій воскріс. Ця подія і стала головним торжеством в православній вірі і тепер носить назву Великдень.

Страсна п'ятниця у православних і католиків

У Велику п'ятницю традиційно проводиться православна літургія, під час якої розповідається про муки Ісуса.

Крім того, під час богослужіння прийнято співати особливий канон, а з вівтаря священнослужителі виносять так звану плащаницю – тканину, на якій зображений Ісус, що лежить в труні.

Католицька віра передбачає дещо інше дійство: влаштовується богослужіння Хресної дороги, яка покликана нагадати про всі муки, пережиті Спасителем по дорозі на Голгофу. Особлива служба Страстей Господніх відбувається після 15 години (біблійний час смерті Христа).

Страстная пятница 2019

Страсна п'ятниця: що можна робити, а чого не можна

Вважається, що Страсна п'ятниця – найсуворіший день всього Великого посту і Страсного тижня зокрема. У цей день потрібно дотримуватися Великого посту. Більш того, до виносу плащаниці взагалі не можна вживати їжу, а після – тільки хліб і воду.

Страсна п'ятниця – час скорботи і жалоби. Тому в цей день категорично заборонено вдаватися до веселощів, влаштовувати вечірки, гуляння, танці або азартні ігри. Замість цього потрібно зосередитися на молитвах, каятті в гріхах, а також на допомозі іншим людям.

Страстная пятница

Страсна п'ятниця: народні прикмети

Крім православних традиції на Страсну п'ятницю існують і народні вірування, які нерідко мають спільне коріння з язичництвом. Так, наприклад, за часів Русі в цей день прийнято було палити багаття, які, згідно з віруваннями, мали захистити від нечистих сил і поганої енергії.

Також в Страсну п'ятницю заборонялося займатися землеробством і ковальськими роботами. Жінки не повинні були шити і в'язати, заборона стосувалася і роботи по дому. А ось піч навпаки дозволялося: за легендою, хліб, приготовлений в цей день, мав цілющу силу.

У деяких країнах влаштовують театралізовані ритуали, які не завжди схвалює церква. Так, наприклад, в селі Сутуд в Філіппінах практикують ритуал розп'яття і самобичування. Подивитися на нього приїжджають католики зі всього світу. А ось в Мексиці організовують карнавал-ходу за євангельськими мотивами.

Згідно з повір'ям, після смерті Христа і до його воскресіння вся нечисть виходить в наш світ і лякає праведних віруючих.

Страстная пятница

Страсна п'ятниця 2019: що не можна робити?

Як вже говорилося, на Страсну п'ятницю потрібно дотримуватися особливо суворого посту. Так, тим, хто поститься заборонено вживати їжу до того, як в храмах не винесуть Плащаницю. Після цього дозволено їсти тільки хліб, а пити – тільки чисту воду.

На Велику п'ятницю категорично заборонено займатися важкою працею, наприклад, прибирати, прати, рубати дрова, вишивати, шити і т.д. Всі справи по дому слід закінчити до Чистого четверга.

На згадку про муки, перенесені Христом, не можна нічого робити з землею. За віруваннями, якщо посіяти в цей день насіння, то врожаю не буде.

Також під забороною будь-які веселощі – вечірки, гуляння, дискотеки, танці тощо. Давня приказка говорить – «хто в Страсну п'ятницю веселиться, той весь рік буде плакати».

Існує вірування, що в Страсну п'ятницю не можна йти до церкви вагітним жінкам. Однак підтвердження цьому немає. На думку священнослужителів, жінка повинна покладатися виключно на свої відчуття і сили. Якщо вона відчуває потребу у відвідуванні храму – то можна йти. На пізніх термінах краще відвідувати церкву в супроводі або ж взагалі утриматися від походу.

Страсна п'ятниця – це, перш за все, день для молитви і внутрішніх роздумів. Кожен віруючий повинен задуматися про власне життя, зрозуміти що робить не так. Так що не забувайте, що в молитві кожен знайде розраду і допомогу.

Весь тиждень не можна забувати про суворість Великого посту, тобто займатися обжерливістю. Продовжуйте утримуватися від м'яса, солодощів, риби і молочних продуктів.

Під час Страсного тижня заборонено відмовляти в допомозі тому, хто просить. Вважається, що в цей період з проханням до людей звертається сам Бог.

Пам'ятайте, що в ці дні не можна сваритися і лихословити. Вважається, що вся негативна енергія повертається назад потрійний силою.

Також в цей час не проводяться весілля, хрещення і вінчання.

Страстная пятница

Страсний тиждень: назва та значення кожного дня

Кожен день на Страсному тижні називається Великим. У православних церквах проводять літургії, які здавна вважають найважливішими за весь рік. Всі церковні обряди під час Страсного тижня присвячуються тільки одному святому – Ісусу Христу.

Понеділок

У перший день згадують історію зі Старого завіту про те, як патріарх Йосип був проданий своїми братами в рабство, а також про прокляття Ісуса безплідної смоковниці, яка є символом грішної душі.

В цей день проводять ритуал, який носить назву – чин мироваріння. Так, в цей час виготовляють спеціальне масло (його називають світу), яке пізніше використовують під час помазання після хрещення.

Вівторок

У другий день тижня розповідається про те, як Ісус розмовляв з людьми в храмі Єрусалиму і про притчах Спасителя, а саме – про талант, воскресіння мертвих і Страшний суд.

Середа

На третій день згадують історію про те, як Іуда Іскаріот вирішив продати Ісуса Христа за 30 срібних монет.

У середу прийнято виносити з дому все сміття, купувати всі необхідні інгредієнти для фарбування яєць, приготування пасок тощо.

Четвер

Біблійний епізод – Таємна вечеря. Увечері четвертого дня починають одну з найдовших служб в році – «Дванадцять Євангелій» (12 частин з чотирьох Євангелій).

У четвер починаються приготування до Великої Великодня – печуть паски, фарбують яйця, прибирають будинок, перуть. Ще цей день називають Чистий четвер. За легендою, щоб змити з себе всі гріхи і погану енергію, потрібно купуватися до сходу сонця.

П'ятниця

П'ятий день Страсного тижня вважається самим траурним, адже саме в п'ятницю розіп'яли Христа. У церкві відбувається ритуал винесення плащаниці, на якій зображений Ісус, що лежить в труні.

Субота

Під час урочистої літургії розповідається про те, як хоронили Ісуса, про його перебування у гробі. В цей час священики переодягають святкове біле вбрання. Святять паски і фарбовані яйця.

Центральна служба усього тижня починається саме в суботу ввечері. А в Єрусалимі в храмі Воскресіння Христового сходить благодатний вогонь. Всі віруючі зустрічають Великдень.