Страсний тиждень - це шоста седмиця Великого посту. Вона починається як раз напередодні найважливішого православного торжества - Пасхи. За церковними легендами саме на цьому тижні відбувалася Велика вечеря, зрада, суд, розп'яття і поховання Ісуса. Тобто, останні дні його життя на Землі. Саме тому Страсний тиждень і вважається настільки важливим і кожен його день називається Великим, і має свої різні традиції. Варто відзначити, що вони стосуються не тільки поведінки людини, але абсолютно всіх факторів її життя, включаючи харчування.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяТак, все ще діє Великий піст і заборони в їжі нікуди не поділися, але саме на Страсному тижні вони особливо суворі. Тому ця подія і заслуговує окремої уваги.
Далі в матеріалі ми розповімо вам, всі правила харчування на Страсному тижні, щоб ви знали, щоб ви знали, що можна їсти в останню седмицю перед Великоднем.
На які числа потрапляє Страсний тиждень 2018 року
Якщо порахувати, то можна заздалегідь зрозуміти, що Великдень ми будемо відзначати 8 квітня. А це значить, що напередодні буде і Страсний тиждень. Виходить, що остання седмиця Великого посту починається після 1 квітня, коли люди будуть відзначати Вхід Господа в Єрусалим.
2 квітня - Великий понеділок - початок Страсного тижня. Він триватиме аж до наступного важливого релігійного свята - Благовіщеня.
Харчування в останній тиждень Великого посту
Як ми вже говорили вам, Страсний тиждень - це спогади про останні дні земного життя Ісуса. Тому кожен з днів і називається Великим. Зараз ми розповімо вам, що можна їсти в кожен з днів Страсного тижня.
Дивіться: Страсний тиждень перед Великоднем
Великий понеділок
Великий, або Страсний понеділок не дуже сильно відрізняється від минулих тижнів Великого посту. Дозволено сухоїдіння (хліб, свіжі, сушені та квашені овочі і фрукти). Тобто люди можуть їсти холодну неварену їжу.
До речі, цікаво, що в цей день дівчата повинні були прокидатися дуже рано і наводити порядок в домі. А після обіду все йшли на город.
Страсний вівторок
Харчування у вівторок було трохи суворішим. Дозволялися лише фрукти, овочі, хліб і мед. А сам день для всіх був досить складним, адже жінки повинні були випрати все, а чоловіки оглянути поля і підготувати дрова, щоб піч була гарячою.
Чиста середа
Можна також їсти хліб, овочі і фрукти, холодну сиру їжу без масла. І цей день не просто називався "Чистим". Адже до середини тижня вже всі роботи по дому повинні бути завершені. Чоловіки прибирали на городі, а дівчата тим часом займалися будинком. Коли до вечора все вже було готово, починали завдавати тісто для пасок, а дівчата вибирали яйця для писанок.
Чистий четвер
А цей день був досить приємним в плані харчування. Людям дозволялося двічі на день їсти гарячу їжу з рослинною олією. Список продуктів, які можна їсти не змінювався.
А сам четвер ще називають Великим, або ж Чистим. Все тому що в цей день всі люди повинні піти до криниці, або річки, щоб скупатися.
А в другій половині дня дівчата займалися писанками. Адже вже пора фарбувати яйця до Великодня.
Страсна п'ятниця
А ось п'ятниця - найскладніший день, адже радять зовсім відмовитися від прийому будь-якої їжі. Краще обмежитися лише водою. Ну, звичайно, робити це не зовсім обов'язково, адже для здоров'я така стриманість просто небезпечна. Адже за переказами саме в цей день помер Ісус. Тому, до речі, з ранку потрібно було обов'язково відвідати церкву. У Страсну П'ятницю заборонено співати і веселитися. Кульмінацією цього дня є винесення Плащаниці.
Велика субота
В суботу вже можна поїсти. Один раз в день дозволена гаряча їжа, але без олії. Так само в сирому вигляді можна вживати фрукти, овочі, горіхи і мед.
А ввечері дівчата починали вже готуватися до Великодня: пекли паски, готували смажене і варене і наповнювали спеціальний кошик.
Великодня неділя
І нарешті Великий піст закінчено. Великдень, а значить всі обмеження в їжі зняті. Можна все, чого душа забажає. Тим більше, що стіл на Великдень обов'язково буде досить багатим.
Мабуть, це все. Як можна помітити, найскладнішими днями Страсного тижня будуть його початок і п'ятниця, коли їжа зовсім заборонена. Зате після цього вже пост закінчиться і можна буде весело і смачно відзначати Великдень.
До речі про Пасху, далі в матеріалі для вас буде кілька цікавих рецептів страв, які можна приготувати на Великдень. Але спочатку поговоримо про страви, які можна приготувати безпосередньо під час Страсного тижня.
Дивіться традиції Страсного тижня по дням
Рецепти на Страсний тиждень: пісне меню
Почнемо з самого простого, але дуже важливого. Так як ми під час посту ми не будемо отримувати всіх потрібних для організму вітамін, радимо вам робити для себе імбирний чай, який буде чудово тонізувати організм і захищати від хвороб.
Рецепт імбирного чаю
Інгредієнти:
лимон
імбир
мед
Спосіб приготування:
Тут все зрозуміло на підсвідомому рівні. Чистимо корінь імбиру, дрібно ріжемо, або перемелюємо в блендері. Заливаємо все окропом і даємо настоятися хоча б хвилин 20. Додаємо туди лимон, або його сік, мед і можна пити. Такий чай дозволений в будь-який з днів Страсного тижня, крім п'ятниці.
Тахінна паста
Інгредієнти:
Пол склянки кунжуту
Часник за смаком
Лимонний сік, вода
сіль
Спосіб приготування:
Спочатку потрібно дрібно змолоти кунжут в кавомолці. Далі просто додаємо до нього сік, воду і сіль. Тиснемо часник і додаємо туди ж. Збиваємо все це блендером і страва готова.
Баклажани, фаршировані тофу
Потрібно відразу ж попередити, що таким можна харчуватися, лише коли дозволено рослинне масло.
Інгредієнти: Інгредієнти для овочевої "подушки":
Баклажани Болгарський перець
тофу Помідори
Крохмаль картопляний Лук-шалот
Рослинна олія Олія рослинна і кукурудзяна
Біле вино
Перець чилі, часник, кінзна
Соєвий соус
Спосіб приготування:
Спочатку потрібно нарізати баклажани довгими слайсами і трохи підсмажити на грилі, або сковороді з сіллю і перцем за смаком. Тофу ж потрібно нарізати великими шматочками, приблизно по 3 см, вмочити до картопляному крохмалі і посмажити з рослинним маслом.
Для соусу потрібні болгарський перець, цибуля-шалот і помідори без серцевини потрібно нарізати маленькими кубиками і обсмажувати їх на суміші кукурудзяного і рослинного масла. Після цього додаємо туди овочевий бульйон, сіль, цукор і перець за смаком. Обсмажуємо все до готовності. За пару хвилин до того, як все буде готово, потрібно влити туди трохи білого сухого вина, додати часник, перці чилі цільними, листочки кінзи і соєвий соус.
Після цього потрібно викласти баклажани на деко, а на них тофу і рулет. Ставимо в духовку на пару хвилин при температурі в 180 градусів. Готовий рулет ріжемо на рівні частини і готово.
Дивіться рецепти на Великдень