Великий піст, або Великодній вважається найважливішим і найбільш строгим в році. Цікаво, що його дата непостійна, тому питання "Коли в цьому році Великий піст, або коли він починається" актуальний абсолютно завжди. Адже для православних людей ця подія неймовірно важлива. Вважається, що за ці дні можна очистити і тіло і душу, а це зарахується на небесах. Потрібно відзначити, що очищати свою душу потрібно ще перед Великим постом, адже йому передує Прощена неділя - день, коли потрібно вибачитися за всі свої погані вчинки.

Хоча тут потрібно сказати, що кількість віруючих людей зменшується з кожним роком, про це говорять соціологічні опитування. І все одно, незважаючи на це, навіть зараз люди намагаються дотримуватися Великого посту.

До речі, ми вже писали для вас меню Великого посту.

Далі в матеріалі ми розповімо вам, звідки з'явився Великий піст, які його церковні традиції, крім заборон в їжі, і яка ж все-таки суть цієї події, як для релігії, так і для невіруючих людей.

Великий піст 2018: коли починається і закінчується

Великий - це найтриваліший і найбільш строгий церковний православний піст в році. Починається він в 2018-му 19 лютого, а закінчиться аж 7 квітня, напередодні головного християнського свята в році - Воскресіння Христового, або Пасхи. Без особливих труднощів можна порахувати, що Великий Піст триватиме 7 тижнів. Кожен з них має свою назву і традиції. І в релігії вони називаються "Седмиці Великого Посту".

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Дивіться, коли починається Великий піст в 2018-му році

Звичайно, всі православні пости дуже важливі, але саме Великий вважається найсуворішим.

Якщо з тим, якого числа починається і закінчується Великий піст розібралися, то далі в матеріалі читайте традиції седмиць Великого посту.

Седмиці Великого Посту 2018: традиції кожного тижня

Всі сім тижнів (семидець) поста мають свої окремі традиції і приурочені певним святом, чиї вчинки потрібно шанувати і згадувати в певний час. Далі ми опишемо для вас традиції всіх седмиці Великого посту.

Тиждень з 18.02 по 24.02.2018 року носить назву Феодоров. У цей час потрібно згадувати діяння всіх святих, які стали свого часу на захист християнства. А в суботу потрібно поминати великомученика, ім'я якого і носить цей тиждень, - Феодора Амасейского. За свою віру він був страчений. Але до цього його катували залізом і голодом, щоб він відрікся від християнства.

Традиції першого тижня Великого посту говорили, що все ще можна гуляти, завершуючи святкування Масляної. На стіл подавали кутю, освячену в храмі на п'ятничній вечорі. А всю їжу, яка залишалася з Масляної, потрібно було віддавати домашнім тваринам.

Наступний тиждень Великого посту (25.02 по 3.03.2018) нагадує віруючим людям про Григорія Палама. Він був дуже впливовою і досить відомою людиною з прекрасними перспективами. Ось тільки його це не цікавило. У 20 років він відрікся від усього, що мав і став відлюдником на Афонській горі, і пройшов шлях від ченця до архієпископа Фессалонікійського. Останній день цього тижня - Батьківська субота.

4.03 по 10.03.2018 - третя седмиця Великого посту, яка називається Хрестопоклонна. Важливими днями на цьому тижні будуть перший (неділя за церковними канонами) - в цей день в церквах встановлюють Хрест Животворящий, який, за переказами, має величезну силу і здатний зцілити хвороби. А ось середа третій день седмиці поста вважається особливою, адже це рівно половина Великого посту.

Четверта седмиця Великого посту (з 11.03 по 17.03.2018) повинна вшанувати пам'ять Іоанна Лествичника, який в 16 років став ченцем, але відмовився від усіх благ і став жити в пустелі. На прізвище святого, якому приурочений цей тиждень Великого посту, можна зрозуміти, що саме в цей час було прийнято пекти символічні драбинки.

П'ятий тиждень Великого посту (18.03 по 24.03.2018) приурочений Марії Єгипетської. Вона вважається покровителькою грішниць, які каються за свої вчинки. Вважається, що вона ще у віці 12 років почала вести грішне життя, але через цілих 17 заспокоїлася. За те, що вона щиро покаялася і усвідомила свою провину, її пробачили. На честь цієї події Марія пішла в пустельні землі, де і провела залишок днів, каючись і здійснюючи молитви.

Передостання седмиця Великого посту називається Вербний тиждень (25.03 по 31.03.2018). У ці 7 днів люди згадують, як Ісуса визнали царем своїм і зустрічали його, кидаючи під ноги гілки пальм. Всі ми знаємо, що знайти їх в нашій країні не так-то й просто, тому їх замінили Вербою. Саме звідси і з'явилася така назва 6 тижня Великого посту.

Остання седмиця Великого посту називається Страсним тижнем (1.04 по 7.04.2018). Це час призначений для того, що просити вибачення і каятися за гріхи, які були вчинені не з вашої волі. В релігії вважається, що весь цей тиждень потрібно проводити з близькими людьми, максимально обмежуючи всі контакти зі сторонніми людьми. Закінчується цей тиждень як раз перед Великоднем.

З тим, скільки триває Великий піст і які традиції кожного з його тижнів ми розібралися. Тепер потрібно зрозуміти, як же дотримуватися його. Читайте про це далі в матеріалі.

Дивіться проповідь в Великий піст


Як дотримуватися Великого посту: головні правила і заборони

Звичайно, кожен з нас знає, що в Великий піст не можна їсти. Але це лише частина заборон і правил, яких потрібно дотримуватися в цей час. Насправді все набагато складніше, ніж звичайна дієта.

По-перше, перед початком посту потрібно обов'язково попросити благословення у священнослужителя, сповідатися і причаститися. До речі, важливо поговорити також з лікарем. Можливо, вам просто протипоказано утримання від якоїсь їжі. Якщо так, то ви повинні пояснити це в церкві, тоді вам буде дозволено не дотримуватися посту. Також, від Великого посту звільняються маленькі діти і вагітні жінки, це просто небезпечно для їхнього здоров'я.

Під час Великого посту потрібно утриматися від конфліктів і намагатися не сквернословити. Це набагато гірше, ніж з'їсти щось заборонене. Адже у цей час очищається не тільки тіло, а й душа людини.

Звичайно, під час Великого посту потрібно постаратися відмовитися від гучних вечірок і поводити себе спокійно і тихо.

Шкідливі звички заборонені завжди, а особливо під час посту. Вживати алкоголь, або палити не можна.

Дивіться, які є заборони в Великий піст

Релігійні правила так само свідчать, що щодня потрібно відвідувати церкву хоча б раз в день і відмовитися від тілесних задоволень.

Великий піст 2018: у чому суть торжества

Великий піст передує найсвітлішому і найбільш очікуваному християнському святі в році - Великодню. Саме тому піст настільки суворий. До такого торжества потрібно підходити зі світлою душею і чистим тілом. Всі 7 тижнів Великого посту потрібно утримуватися від всіх спокус, показувати свою стійкість духу і тіла.

Потрібно відзначити, що Великий піст вважається одним з перших християнських. Джерела свідчать, що перші з християн дотримувалися 40 днів посту ще в апостольські часи.

До речі, цікаво, що піст триває стільки, тому що свого часу Ісуса довелося 7 тижнів ходити по пустелі без їжі. В релігії вважається, що таким чином його перевіряли на стійкість перед можливими спокусами. І саме той факт, що він витримав це випробування і стало ключовим у порятунку людства.

Великий піст 2018: що не можна робити

Серед всіх церковних свят і постів, Великий вважається найважливішим. Як мінімум, це можна зрозуміти з назви.

Він починається відразу ж після веселої Масляної і триватиме до Великодня. Весь цей час будуть діяти суворі заборони Не тільки в їжі, але і в інших речах.

Підготовка до нього - це Прощена неділя - день, коли потрібно просити вибачення, щоб вже в сам християнський пост увійти з чистою душею. Зараз ми розповімо, які заборони є під час Великого посту.

Дивіться детальніше в цьому відео

Почнемо ми все-таки з заборон в їжі. Адже як не крути, саме вони вважаються головними. До речі, ми вже писали для вас календар харчування під час Великого посту.

Що не можна їсти під час Великого посту:

продукти тваринного походження (м'ясо, риба, курка, молоко, яйця)
білий хліб, здоба;
цукерки;
майонез.

Що не можна робити під час Великого посту:

не можна вживати алкогольні напої
максимально обмежити розважальні і розважальні заходи, а також світські виходи в світ
в Великий піст не можна вінчатися
на час посту рекомендується подружнє утримання.
постарайтеся за цей час уникати дратівливості, образ, злості і засудження.