Великдень завжди вважався якщо не найважливішим святом в церковному календарі, то точно одним з них. Власне кажучи, саме тому і існує так багато різних традицій, обрядів і навіть магічних ритуалів, які пов'язані з Великоднем. Звичайно, багато з них зовсім ніяк не відносяться до релігії, але люди все одно вірять, що деякі з них можуть допомогти, наприклад, отримати багато грошей, або ж знайти любов на все життя.

Вірити в це, чи ні - справа ваша, а наша - розповісти вам про найцікавіші обряди, традиції і ритуали на Великдень. У будь-якому випадку це досить цікаво і захоплююче.

Великдень 2019: традиції свята

Великодні традиції не відрізняються чимось екстраординарним, але деякі цікаві нюанси є. Наприклад, найголовніша церковна служба на свято проводиться виключно вночі. І люди прокидаються і йдуть туди, щоб помолитися і поставити свічки. А католики і зовсім в цей день несуть додому вогонь. Вони запалюють свічку від головної, яку розпалює священнослужитель і намагаються донести її в свій будинок. Вважається, що цей вогонь очистить і захистить житло від темних сил.

Великдень
Великдень

Всі ми пам'ятаємо, що люди приходять до церкви на службу не з порожніми руками, а з різною їжею. Але там завжди є кілька забарвлених яєць і, хоча б одна паска. Все це святять у церкві, а після цього люди приносять додому і кожен з членів сім'ї повинен з'їсти хоча б шматочок освяченої їжі.

Популярні новини зараз
Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

До речі, Пасха завжди була сімейним святом, тому люди намагалися відвідувати родичів, щоб зустрічати це торжество у великій компанії.

Давайте тепер перейдемо до найцікавіших обрядів, можливо деякі з них допоможуть вам отримати багато грошей, або знайти любов на всю життя.

Обряди на Великдень

Про найважливіший обряд на Великдень ми вже вам розповіли: потрібно віднести до церкви паски і крашанки, щоб їх освятили. Саме цей процес і означає звільнення від всіх заборон в харчуванні і завершення Великого посту.

Деякі люди, згадуючи рядки з Біблії зі словами Ісуса Христа: "Я був голодний, і ви нагодували Мене ... що, що ви зробили одному з найменших Моїх братів, ви зробили Мені", - віддають частину освяченої їжі тим, хто її потребує.

Які обряди на Великдень потрібно обов'язково робити

Найпростіший, але найважливіший обряд на Великдень - це спеціальне привітання, яке і розкриває весь сенс Великодня. "Ісус Воскрес", а у відповідь "Воістину Воскрес. Але, є цікавий факт, кажуть, чоловік з дружиною не повинні так вітатися при інших людях - це називають показухою.

Обряд на Великдень, щоб вийти заміж

Тут все досить просто і палити свічки і малювати якісь дивні символи не потрібно. З давніх-давен дівчата, які хотіли вийти заміж найближчим часом просто промовляли до Великодня: "Христос воскрес, а до мене женихи. Амінь".

Великдень
Великдень

Обряд на Великдень на здоров'я

Тут також нічого складного немає, але потрібно буде дочекатися першого удару церковних дзвонів на Великдень і після цього сказати: "Христос воскрес, а рабу (ваше ім'я) здоров'я". Кажуть, що це може вилікувати навіть від хронічних захворювань.

Звичаї на Великдень

Мабуть, найважливіший і найпопулярніший звичай на Великдень - це фарбувати яйця, в основному в бардовий колір. Але далеко не кожен знає звідки ця традиції взагалі з'явилася. Давайте розберемося.

За біблійними переказами, майже відразу після того, як воскрес Ісус, Марія Магдалина взяла дари, серед яких були яйця і понесла їх імператору. Той сказав, що ніхто не може воскреснути, рівно, як і яйце не може раптово стати червоним. І за легендою, як тільки він мовив останнє слово, одне з яєць швидко почервоніло.

До речі, є достатньо невідомий обряд, але досить цікавий. Люди під час застілля виходили на вулицю і вважалося, що першим побачиш, то тебе і чекає в майбутньому і саме це і буде найкращим заняттям в житті.

Ритуали на Великдень

Ритуалів не дуже багато, але деякі з них можуть виявитися досить корисним, наприклад, принести вам багато грошей, або допомогти зі здоров'ям. Ймовірно, можуть.

Ритуал на багатство

Коли ви будете на богослужінні, потрібно купити парну кількість свічок, розкласти їх по парам і скрутити. Далі по черзі їх потрібно підпалювати і паралельно промовляти: "В ім'я Отця і Сина і Святого Духа, амінь. Є на Божому храмі сім куполів, а на тих куполах сім золотих хрестів. Прийду в храм ногами, похрещусь руками. Матір Божа, Батько Божий , Син Божий, візьміть хрести, ключі золоті, замкніть ними ворогів моїх мови злі. Зуби їх, губи, руки, ноги замикайте, ключі на глибоке дно кидайте, щоб моїм ворогам ключі ці ніколи не дісталися, душу мою не губити, тіло моє не ламати. Молитва моя перша, ворогів справа остання. Ключ, замок, мову. Амінь. Амінь. Амінь ".

Великдень
Великдень

Ритуал на заміжжя

Для цього ритуалу вам теж потрібно буде завчити досить велику фразу, але можливо воно того варто. Для початку незаміжня дівчина повинна поцілувати 9 крашенок, а після цього сказати: "Як люди люблять Святу Пасху, цінують і пам'ятають материнську ласку, так би і мене чоловіки і хлопці сильніше сильного любили, пущі більшого цінували. Табун за мною. Божої рабою ( ім'я), ходили. Христос воскрес, а до мене - женихи. В ім'я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь ".

Ритуал на вагітність

Для цього вам потрібно взяти стигле яблуко за день до Великодня і загадати на нього бажання, але не їсти. Після цього ви йдете на святкову службу, де освятите його. І вже після цього потрібно протягом дня з'їсти його.

Народні прикмети на Великдень

Якщо ви хочете бути цілий рік красивим і багатим, то потрібно зробити наступне: заздалегідь покладіть в ємність з водою монету, ложку, або будь-який інший срібний предмет, а з ранку на Великдень вмийтеся цією водою. Кажуть, що так ви точно будете дуже красивими цілий рік.

Також, існує прикмета, яка допоможе вийти заміж завдяки Великодню. Але починати його потрібно ще з Чистого Четверга. У цей день дівчина повинна витертися рушником, а вже на Великдень віддати його разом з їжею, людям, які будуть просити милостиню біля церкви.

Замовляння на Великдень

Ну і залишається розповісти лише про замовляння, вони також можуть принести вам любов, багатство, або ж удачу. Зараз ми розповімо вам про найпоширеніші, але врахуйте відразу, що займатися цим краще на самоті і на світанку.

Замовляння на багатство

Найпростіший варіант пов'язаний з крашанками. Вам потрібно просто взяти її і сказати наступне:

Замовляння на Великдень на багатство
Замовляння на Великдень на багатство

А за день до свята, поки ви готуєте випічку, або паски, то поки розминаєте тісто можна сказати такі слова:

Замовляння на Великдень на багатство
Замовляння на Великдень на багатство

Паску прийнято випікати напередодні свята. Можна взяти кілька шматочків випічки, покласти їх увечері в суботу за вікно і прочитати:

Замовляння на Великдень на багатство
Замовляння на Великдень на багатство

Замовляння на здоров'я

Їх не дуже багато, але це означає, що є найважливіші. Наприклад, перше пов'язане зі святою водою, якщо ви вірите в те, що вона може захищати житло і лікувати людей, то і замовляння це вам сподобається.

Потрібно набрати свяченої води в церкві, принести її додому в посудині, подивитися на своє відображення і сказати:

Замовляння на Великдень на здоров'я
Замовляння на Великдень на здоров'я

А рівно через тиждень після Великодня, на 7 день люди зазвичай читають таке:

Замовляння на Великдень на здоров'я
Замовляння на Великдень на здоров'я

Замовляння на любов

Подібні забобони на Великдень пов'язані майже завжди з випічкою, точніше з пасками і наш варіант не виняток. Наприклад, поки ви замішує тісто, потрібно вимовити такі слова:

Замовляння на Великдень на любов
Замовляння на Великдень на любов

Замовляння на удачу

А ось яке замовляння можна сказати на удачу. Потрібно просто взяти цілу крашанку, піднести її прямо до губ і тихо сказати:

Замовляння на Великдень на удачу
Замовляння на Великдень на удачу