Ейвбері-хендж - найбільший кам'яне коло у світі, про яке мало хто знає. Вчені виявили Погрібний споруди, які можуть бути доказом того, що древній таємничий комплекс виконував роль житла.

Ейвбері-хендж складається з 332-метрового кам'яного кола. У нього входять 2 інших кам'яних кола і незвичайна алея, створена з однакових каменів. Вся територія пам'ятника оточена горами землі і круглим ровом. Точне походження цієї ділянки поки невідомо. Він ще не був ретельно вивчений, як знамениті Стоунхендж, який Ейвбері-хендж переплюнув.

Ейвбері-хендж
Стоунхендж
Стоунхендж

Останні розкопки відбувалися тут в 1930 році. Археологи до сьогоднішнього дня не можуть визначити спосіб побудови стародавнього міста. Він міг будуватися роками і поступово або ж як одне ціле.

Досвідчена команда археологів на чолі з Марком Гіллінсом вирушила на дослідження комплексу. Вони використовували радіолокатор для пошуку історичних записів і споруд. Головним пунктом вивчення стала південна сторона внутрішнього кола, ширина якої становить приблизно 100 метрів. За допомогою радарів вчені знайшли велике скупчення стоячих каменів, закопаних у центрі кола зі сторонами довжиною 27 метрів.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Гіллінс розповів про дослідження:

Ця площа була побудована навколо житлового комплексу, який розташований на півдні внутрішнього кола.

Кремнієве знаряддя, вік і місце жител дали археологам зрозуміти, що споруди будувалися в епоху раннього неоліту, приблизно в 3700 році до нашої ери.

Через багато років місце переробили в пам'ятник зі створенням кам'яної площі, оточеній набережній.

Джожуа Поллард, один з учасників дослідження, повідомив:

Вчені намагаються зрозуміти, навіщо древні люди встановили пам'ятник на місці звичайного будинку. Можливо, він мав цінність для молодшого покоління людей, які його будували. Але ця теорія поки не підтверджена. Дослідники сподіваються з'ясувати правду в найближчі 6-7 років. Археологи також працюватимуть над вивченням північного внутрішнього кола.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені вияснили, звідки взявся Стоунхендж

Також "Знай.uа" писал про те, що вчені знайшли зв'язок між прибульцями и Стоунхенджем

Нагадаємо, що українські археологи показали неймовірний предмет з минулого, яким користувался 2,5 тисячі років тому