Великий вівторок - це другий день Страсного тижня. Кожен день цього торжества в церкві називають Великим.

В цей тиждень люди згадують, якими були останні дні життя Ісуса Христа на землі, багато моляться йому, дотримуються посту і не забувають про те, що потрібно вже готуватися до Великодня.

Цікаво, що кожен день Страсного тижня має свої традиції, історію і прикмети. І сьогодні ми розповімо вам, як правильно провести Великий вівторок, його історію, традиції і прикмети.

Великий вівторок: традиції свята

Як ми вже сказали, мабуть, найголовнішою традицією Великого вівторка є молитва. Люди обов'язково намагаються відвідати церкву, помолитися з ранку, перед сном і в будь-який вільний час. У цей період триває читання Євангелія, і займатися цим можна не тільки на богослужіннях, а й у себе вдома. Потрібно намагатися дуже добре аналізувати все.

Великий вівторок
Великий вівторок

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

До речі, краще уточнити у священиків, які саме рядки Євангелія потрібно читати в цей день.

Так само в цей день люди згадують про Страшний суд і воскресіння покійників.

Але такі традиції можна зустріти майже в будь-яке релігійний свято, адже вони досить загальні. Але Великий вівторок відрізняється рядом нестандартних традицій, які можуть навіть трохи здивувати.

Раніше, в цей день люди збирали лляне насіння, які потім размочували і товкли в воді, щоб з нього вийшов сік. Таким чином вони отримували соковите молоко. Вважалося, що воно може врятувати від хвороб і захистити від усього поганого. Його пили люди і давали своїм домашнім тваринам. Важливо, що його потрібно було робити ще на самому світанку.

Також, роботу з одягом - шиття, в'язання, гладка і штопання припиняється. Цим не можна вже займатися до самої Пасхи.

Великий вівторок
Великий вівторок

А найцікавіше, що у Великий вівторок можна їсти тільки гарячу їжу. Наприклад, заморожені овочі, приготовані на пару або з додаванням невеликої кількості рослинного масла.

Великий вівторок: прикмети свята

Багато з прикмет цього свята навряд чи будуть застосовні і актуальні в місті в наш час, але все ж вони досить цікаві:

  • Говорили, що щоб не хворіти, у Великий вівторок потрібно ретельно займатися прибиранням, виносити сміття. А щоб ваші домашні тварини були здорові, їх в цей день потрібно умити водою.
  • Якщо в цей день вночі буде багато зірок - буде дуже хороший урожай.
  • Так само вважалося, що якщо у Великий вівторок піде дощ, то буде дуже великий урожай ягід.
  • Вважається, що якщо в цей день зустріти першим чоловіка - то цілий рік буде щасливий, а якщо жінку - то все буде навпаки.
  • А щоб цілий рік жити в багатстві і ні в чому собі не відмовляти, то господині старалися з самого ранку спекти випічку і нагодувати нею бездомних.

Відвідувати церкву під час Страсного тижня людям рекомендували щодня, але Великий вівторок був досить особливим. У цей день було прийнято молитися за людей, які тяжко хворі. А після цього люди набирали трохи землі біля храму і клали її під подушку до хворого. Залишати там потрібно було до приходу Великодня. Вважалося, що це може допомогти хворому вилікуватися.