Якщо ви хочете пофарбувати яйця перед Великоднем оригінальним способом, ми в цьому вам допоможемо. І підкажемо, як найкраще це зробити. Майстер-клас онлайн навчить вас всім тонкощам і хитрощам їх фарбування в домашніх умовах. У цій статті ви також дізнаєтеся про те, коли їх фарбують, навіщо й чому? Читайте, звідки з'явилася традиція фарбувати яйця? Скільки їх потрібно фарбувати і в який день це найкраще робити? Тут представлені всі подробиці фарбування яєць своїми руками напередодні Великодня.

Історія фарбування яєць: звідки пішла традиція, що означає?

Мало хто знає про те, звідки взялася традиція фарбувати до Великодня яйця. Виявляється, перші згадки про яйця-крашанки зустрічаються в старовинному рукопису Х ст. Його було знайдено в бібліотеці грецького монастиря св. Анастасії. Православний рукопис свідчить про те, що після великодньої служби ігумен роздавав братії освячені яйця й казав: «Христос Воскрес!»

Крашанка
Крашанка

Згідно давнім переказам, пасхальне яйце в християнстві нібито символізує труну Господню, де було поховано вічне життя. Адже навіть камінь, яким було закрито вхід до печери, де покоїлося тіло Ісуса Христа, був зовні схожий на яйце.

Однак Біблія не трактує православним про це. Там немає таких згадок. Більшою мірою саме язичництво послужило тому, що атрибутами Великодня стали великодні яйця та паски. Тож вони мають суто язичницьке походження.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

У народі кажуть, що яйця фарбували спочатку в червоний колір як пам'ять про пролиту заради людей кров Христа. А потім з'явився звичай красити їх у різні кольори. Вважається, що під шкаралупою яйця зароджується нове життя. І це стало нагадуванням про воскресіння, спасіння та вічне життя.

Із давніх-давен у народі кажуть про те, що найкращий час для того, щоб пекти паски та фарбувати яйця - Чистий четвер. Але печуть паски та фарбують яйця тільки після купання, відвідування церкви й наведення виняткового порядку в оселі.

Незважаючи на те, що Біблія не згадує про великодні яйця, ми сьогодні продовжуємо давню традицію наших предків. І зараз докладно розкажемо про те, як правильно фарбувати яйця в домашніх умовах народними методами.

Крашанка
Крашанка

Кілька слушних порад: чим змастити яйце перед фарбуванням та після?

• Якщо ви будете фарбувати яйця разом із дітьми, краще уникайте хімічних речовин. Візьміть на озброєння натуральні барвники: скористайтеся цибулевим лушпинням, куркумою або буряковим соком. Пам'ятайте про те, що барвники здатні проникати навіть у середину яйця. У підсумку вони можуть потрапити у ваш організм або дитини.

• Для того, щоб яйця не лопалися під час варіння, класти їх потрібно в окріп із додаванням солі.

• Перш ніж наносити фарбу, можна протерти кожне яйце спиртом. У такому разі фарба лягатиме рівніше. Це також допоможе уникнути патьоків.

• Із тією метою, щоб яйця швидко чистилися, їх треба після варіння занурити буквально на кілька хвилин у холодну воду.

• Для блиску потрібно натерти вже пофарбовані яйця рослинною олією.

Натуральні барвники: фарбувати не фарбою, а буряком, лушпинням, кропивою, куркумою...

Ви прийняли рішення фарбувати не фарбами, а натуральними інгредієнтами? Це правильно! У нас в Україні прийнято фарбувати курячі яйця. Для різноманітності й декору деякі використовують і перепелині. Такий «натюрморт» виглядатиме дуже гарно.

Якщо ви хочете, щоб у вас вийшли коричневі яйця, тоді проваріть велику кількість лушпиння цибулі у воді. Це найдавніший і перевірений у народі спосіб. Коли вода стане темно-коричневого кольору, проваріть у ній сирі яйця. Щоб був світліший колір, покладіть лушпиння менше або варіть у лушпинні недовго.

Яку кількість яєць потрібно фарбувати та яким кольором, особливих правил немає. Головне, щоб вони були з'їдені. Яйця б'ють на Великдень до тріску розбитої шкаралупи. Ці великодні ігри дуже люблять діти. Але звідки пішло заняття-забава, ніхто не знає. Відомо тільки, що звичаю, коли б'ються яйцями, вже понад 100 тис. років.

Крашанка
Крашанка

Але повернемося до фарбування яєць натуральними фарбами. Залежно від того, який колір ви хочете отримати, можна використовувати найрізноманітніші продукти. Так, якщо ви хочете отримати жовті яйця, тоді проваріть їх у окропі з куркумою.

Щоб «взялося» та колір вийшов більш яскравим, покладіть більше куркуми. Хочете отримати світло-жовті, кладіть менше. Куркума й шкірка апельсина у великій кількості нададуть помаранчевого кольору. А ось синій вийде при використанні червонокачанної капусти.

Лавандовий колір можна отримати, якщо фарбувати яйця у... фіалках. Візьміть квіти, залийте їх окропом, дайте розчину настоятися. Попередньо зварені яйця потрібно залишити у фіолетовій воді з додаванням лимонного соку на всю ніч.

Рожевий та червоний колір можна отримати, якщо варити яйця з буряком. Чим довше - тим темнішими вони вийдуть. Як варіант - за допомогою журавлинного соку. Його треба вичавити. І залишити в ньому вже відварені яйця на ніч.

Зелений колір вийде, якщо варити яйця з кропивою або зі шпинатом. Але він не буде дуже насиченим. А ось зеленка зробить яйця яскраво зеленими, якщо ви станете використовувати весь пухирець. Не забудьте про рукавички. І беріть каструлю, яку вам не шкода, адже вона теж змінить колір.

Крім того, що можна фарбувати натуральними барвниками, існує багато способів прикраси пасхальних яєць. Дізнайтеся, що потрібно зробити для мармурового способу? Як декорувати великодні яйця? Адже скоро настане Велика Пасха. І якщо ви хочете, щоб у вашому великодньому кошику були найкрасивіші й найоригінальніші яйця, дотримуйтеся наших порад!

Прикрашаємо яйця за допомогою декору: кращі ідеї, фото та відео

Мармурові яйця можна отримати абсолютно просто. Для цього вам знадобиться цибулиння, яке потрібно нарізати довільно - приблизно по 1 см. Використовуйте різні геометричні фігури.

Потім обваляйте яйця, змочені водою, в цьому лушпинні. Візьміть стару непотрібну капронову панчоху або колготки, наріжте розміром 13х13 або 15х15 см. Покладіть всередину кожного по приготовленому з лушпинням яйцю. Краї зав'яжіть - чим щільніше прилягатиме, тим кращим і чіткішим вийде малюнок.

Крашанка
Крашанка

Візьміть лушпиння цибулі, помістіть його в каструлю, додайте 2 ст. лож. солі, залийте водою і закип'ятіть. Акуратно покладіть яйця і проваріть 25-35 хв. Дістаньте ложкою, опустіть у холодну воду, потім зніміть капрон. Вийде дуже гарний візерунок. Якщо ви хочете, щоб мармурові яйця вийшли різних кольорів, відповідно опускайте їх у барвники різних кольорів.

Досить популярним стає останнім часом «шовкове» фарбування. Щоправда, цей спосіб не зовсім шкідливий, адже діє так само, як штучні барвники. Проте розкажемо й про нього. Візьміть сирі яйця, загорніть їх у шматочки натурального шовку та закріпіть, щоб тканина щільно прилягала. Потім проваріть, додавши 1-2 ст. лож. оцту в залежності від кількості яєць.

Гарний візерунок можна отримати на яйці й за допомогою квілінгу. Це, звичайно ж, кропітке заняття. Але яйця в підсумку виходять напрочуд гарними та оригінальними. Можна робити це разом із дітьми. Візьміть смужки для квілінгу й зварене яйце. За допомогою спеціальної палички і клею нанесіть узор.

Досить гарно виглядають великодні яйця в присипці, яка використовується для прикраси пасок. Тут вам також знадобиться клей. Нанесіть його на зварені яйця, потім - різнобарвну присипку. Дайте виробу висохнути.

Тим, кому набридло однотипне фарбування, можемо запропонувати фольгу. Вона стане справжнім святковим вбранням та вишуканою прикрасою для пасхальних яєць. Перш за все необхідно відварити яйця. Потім візьміть різнокольорову фольгу - її можна знайти в канцелярському магазині. Поріжте прямокутними шматочками так, щоб без просвітів вистачило обернути яйце.

Крашанка
Крашанка

Якщо ви хочете отримати яйця з малюнком, можете взяти гілочки петрушки, кропу або будь-яке інше наявне під рукою листя рослин. Ви навіть можете вирізати якийсь трафарет із паперу.

Потім змочіть яйця водою, прикладіть візерунок і обмотайте капроном або марлею, як у випадку з мармуровими. Варіть хвилин 25-35. Потім дійте аналогічно – підставте їх під проточну воду. Акуратно зніміть марлю і змастіть соняшниковою олією, щоб блищали.

Якщо намотати на яйце довільно нитки і опустити їх у барвник, також вийде гарний орнамент. Як бачите, варіанти декорування великодніх яєць сьогодні найрізноманітніші. Оберіть кращий із запропонованих вам варіантів. І перетворіть звичайні яйця на справжні витвори мистецтва!

Знаючи всі базові способи фарбування яєць, ви можете проявити фантазію та створити свій оригінальний шедевр. Головне, щоб у вашому домі панували любов, мир і благополуччя. Світлої всім Пасхи! Життя без жалю та печалі! Тільки найкращих новин! Міцного здоров'я, тепла та світла життя!