Дізнайтеся історію виникнення свята. Читайте про те, які традиції та звичаї притаманні Лазаревій суботі. Що під забороною в цей день і що дозволяється? Воскресіння Лазаря - це справжнє диво, про яке ми більш детально зараз і розкажемо.

Історія виникнення свята: де Лазар жив і що з ним сталося?

Праведний Лазар був другом Ісуса Христа. Він жив неподалік від Єрусалима, в селі Віфанія, разом із двома сестрами Марфою та Марією. Спаситель бував у їхній оселі частим бажаним гостем.

Лазарева субота
Лазарева субота

Але одного разу йому повідомили дуже сумну звістку: його друг Лазар тяжко хворий і знаходиться при смерті. У відповідь на скорботну звістку Ісус сказав, що хвороба Лазаря не на смерть, а на славу Божу. Христос розплакався і закінчив свій вислів наступними словами: «Нехай прославиться через неї Син Божий».

І дійсно, його слова були знаковими, оскільки згодом син Божий воскресив померлого. Відбувалося все наступним чином: Ісус підійшов до печери, де покоїлося тіло Лазаря і сказав, що камінь, який закривав вхід до неї, потрібно відсунути. Потім щиро молився Богу. Ісус читав дуже довгу молитву. Після чого наказав Лазарю вийти з могили, що й сталося.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Праведник вийшов із печери, обмотаний пеленами. Саме тому на іконах його зображають у такому вигляді. Воскресіння Лазаря люди повважали за справжнє диво. І коли Ісус Христос в'їжджав до Єрусалима, його вийшли вітати багато людей. Православні вистилали дорогу цілителя пальмовими гілками.

Ось звідки бере свої витоки звичай зрізати вербові гілки на Лазареву суботу. І святити їх у цей день та Вербну неділю. Адже у нас в Україні пальми не ростуть, як у цій теплій країні. Вербові прутики замінили їх. Вони символізують Божу благодать та благословення.

Лазарева субота
Лазарева субота

Вважається, якщо вербові гілочки перебуватимуть в оселі цілий рік, то протягом усього цього часу захищатимуть його та домочадців від усіляких негараздів та всього поганого. У той же час є й інша давня традиція, пов'язана з вербовими гілочками. Про неї ми вам зараз більш детально і розкажемо.

Традиції Лазаревої суботи: навіщо б'ють вербовими гілочками, що при цьому промовляють?

Святити вербові гілочки можна як у Лазареву суботу, так і у Вербну неділю. У Лазарєв день усі православні храми перетворюються і стають схожими на річкові луки. Починати святити вербові прутики можна в Лазареву суботу, під час Всенощного бдіння. У 2019 Лазарєв день відзначається 20 квітня.

Під час Богослужіння священики читають Святе Євангеліє. Після чого кроплять принесені прихожанами гілки святою водою. Ми повинні їх зберігати весь рік із благоговінням. У народі кажуть, що найкраще, щоб у кожній кімнаті було по пучку верби. Можна зберігати вербові прути і в головах ліжка. Коли мене рік, викидати освячені вербові гілки не можна. Їх потрібно спалити.

Лазарева субота
Лазарева субота

Після освячення верби нею потрібно злегка побити один одного, примовляючи при цьому: «Не я б'ю - верба б'є, недалечко красне яєчко, за тиждень - Великдень!» Деяким людям більше подобається наступне замовляння на вербу українською мовою: «Не я б'ю - верба б'є: будь великий, як верба, а здоровий, як вода, ще й багатий, як земля!» Ще кажуть у народі такі слова:« Не я б'ю - верба б'є. Б'є, щоб були здоровими».

На святковому столі у православних у цей день може бути рибна ікра. Прийнято готувати страви з гречки та бобових: варити гречану або горохову кашу, пекти гречані млинці. Дозволяється червоне вино, але в розумних кількостях. Можна приготувати пісні вареники з картоплею та грибами, капустою або вишнями. Спекти пироги або рулети з маком чи гарбузом.

Церква вважає воскресіння Лазаря знаковим дивом. Дії Ісуса Христа символізують і життя людини, і її смерть. Тобто Господу Богу підвладне все. Потрібно жити за заповідями Божими. І вірити в те, що Господь любить кожного з нас.

Після воскресіння праведний Лазарь був єпископом і прожив ще 30 років. Нині місто, в якому він читав проповіді, називається Ларнака (в минулому - Китіон). Тут є храм, зведений на честь Лазаря. Сюди приїжджають багато паломників із різних куточків світу.

Саме в цьому храмі були виявлені мощі Лазаря. Ця подія мала місце в 1972 році. Ретельно дослідивши останки єпископа, вчені підтвердили їх автентичність. На території храму працює також музей, є невеличкий цвинтар.

Лазарева субота
Лазарева субота

Лазарева субота - церковне свято, яке має свої заборони. Ви вже знаєте, що потрібно робити, щоб бути здоровими та щасливими. А тепер давайте дізнаємося, чого не варто робити в цей день? І які прикмети існують здавна в народі?

Заборони й табу в Лазарєв день: чого категорично робити не можна?

Згідно із християнськими вченнями, працювати в Лазареву суботу можна. Під забороною всі домашні справи: не можна шити, прати, прасувати, займатися рукоділлям, мити підлогу, вікна або машину, прибирати в оселі або на цвинтарі. Не можна в цей день садити що-небудь в саду чи на городі. Будь-які господарські справи під забороною.

Накладається вето й на гучні гуляння, весільне торжество, новосілля й дні народження. Незважаючи на те, що 20 квітня - свято, і православні відзначатимуть Лазарєв день, напередодні Великодня не можна веселитися. Піст ще триває. У цей день потрібно також виключити інтимні стосунки. Дуже важливо молитися, не сваритися, не лихословити й бути милосердними.

Лазарева субота
Лазарева субота

У народі ходить таке повір'я: якщо з'їсти бруньку освяченої Вербної гілочки, то цілий рік не хворітимеш. Кажуть, що вербові гілочки можуть зцілити навіть найтяжчий недуг. Тільки в це треба свято вірити та щиро молитися Всевишньому, який обов'язково почує і зцілить.

Ще в цей день дивляться на погоду і роблять свої висновки. Якщо буде сонячний день, то можна розраховувати на гарний урожай. Вітряна і похмура погода - все літо буде таким.

Прийнято спостерігати за плазунами. Якщо змії й ящірки 20 квітня залишатимуть свої нори, - це обіцяє тепло. Тепер прийде справжня весна з сонцем і теплом. Кажуть, що після цього можна сіяти горох та інші зернові культури.

У Лазарєв день, як і у Вербну неділю, нічого не можна садити. Інакше все посаджене буде рости, як верба: тонким і довгим. І належного врожаю не дасть.

Для тих людей, які хочуть суттєво поліпшити свої матеріальні статки, потрібно взяти в ліву руку в Лазареву суботу освячену вербову гілочку і прочитати «Отче наш», а правою рукою перехреститися. І попросити у Бога поліпшення фінансового становища.

Якщо ви хочете справляти поминки в Лазареву суботу, то робити це можна. Згідно з церковними правилами, немає такого статуту, який би забороняв організовувати поминальну трапезу в Лазарєв день.

Тим, хто планує відспівувати покійного або справляти якийсь термін із дня його смерті, наприклад, 9-й або 40-й день, робити це можна, тільки із урахуванням посту. Пам'ятайте, що поминальна трапеза повинна бути пісною.

Ті люди, які ведуть праведний спосіб життя, знаходять надію на спасіння і вічне життя. Порушення всіх християнських правил вважається дуже великим гріхом. Тож ходіть до церкви, сповідайтеся, кайтеся в скоєному. Намагайтеся нікого не обговорювати і не засуджувати. У Лазареву суботу не відмовляйте нікому в проханнях. І пам'ятайте про те, що найголовніше в передпасхальні дні - молитва, покаяння і особливі обмеження.