У 2019 році в Україні встановлено додаткові дні відпочинку. Країна відпочиває 5 днів поспіль. Ми розкажемо вам, які числа офіційно вихідні. Читайте також про те, коли будуть робочі дні та чи доведеться українцям відпрацьовувати? У цій статті представлений графік вихідних. І всі подробиці про травневі свята.

Офіційні державні вихідні: дати, розклад, календар, графік

Україна відпочиватиме у 2019 році на травневі свята 5 днів поспіль. Оскільки Велика Пасха відзначається 28 квітня, в неділю, Кабінет міністрів вирішив продовжити вихідні до 1 травня. Таким чином, ми кілька днів святкуємо Пасху і в День праці також відпочиваємо.

І хоча вихідні для українців починаються в останніх числах квітня, традиційно їх прийнято називати травневими святами. Представляємо календар офіційних травневих вихідних у 2019 році:

• 27 квітня.

• 28 квітня.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня
Показати ще

• 29 квітня.

• 30 квітня.

• 1 травня.

Крім цього, українці через тиждень відпочиватимуть також у четвер, 9 травня. Дізнайтеся подробиці додаткового травневого відпочинку для 2019 року. Знаючи розклад, ви зможете провести святкові дні в своє задоволення.

Травневі свята
Травневі свята

Адже травневі вихідні встановлені й у школі. Можна запланувати недорогі автобусні поїздки або вибрати тури вихідного дня, щоб з користю для себе провести вихідні дні.

Але для початку дізнайтеся, чи буде перенесення якихось днів? Коли доведеться відпрацьовувати? Чи чекають на українців скорочені робочі дні? І якою буде погода?

Травневі свята: перенесення та приємні бонуси

Київ та інші міста України отримали приємний весняний бонус: на честь святкування Пасхи українці мають міні-відпустку. Єдина дата, яка переноситься, - 30 квітня. Мешканцям країни доведеться відпрацювати цей день 11 травня.

9 травня, в честь Дня перемоги, для школярів та працівників державних установ встановлено офіційний вихідний. 8 травня, в середу, на 1 годину скорочений робочий день. Такий невеличкий приємний бонус українці отримали напередодні Дня перемоги. Крім цього, 8 травня - траурний День пам'яті за загиблими в часи Другої Світової війни.

Але давайте більш детально поговоримо про кожне свято. Дізнайтеся: які існують традиції? Що можна робити в ці дні, а від чого краще утриматися?

Свято Великодня: традиції, чого категорично не можна робити?

Довгі травневі вихідні українці отримали завдяки святкуванню найголовнішого релігійного свята Великодня. Згідно з церковними правилами, християни відзначають його 3 дня. Кабміном прийнято рішення додавати українцям ще один вихідний, якщо свято припадає на вихідний день.

Травневі свята
Травневі свята

Оскільки Велика Пасха в 2019 році відзначається в неділю, 28 квітня, здійснюється перенесення вихідного на понеділок, 29 число. Через один день після цього випадає ще одне свято - День праці. У зв'язку з цим Кабмін прийняв рішення відпочивати також і 30 травня, а 11 числа відпрацьовувати цей день.

Незалежно від глибини віри, українці в цьому році можуть, завдяки Пасхи, скористатися п'ятьма вихідними днями, щоб провести їх із користю для себе. У перший день Великодня традиційно святять паски, яйця, м'ясо, сир, вино «Кагор».

Великдень - день, коли життя перемогло смерть. Віруючі повинні вітати один одного у цей день словами: «Христос воскрес!» І відповідати: «Воістину воскрес!» Працювати у цей день категорично заборонено. Не можна також лихословити, лаятися, напиватися.

Після церковної служби, освячень пасок і крашанок, необхідно починати трапезу саме з цих продуктів. А потім вживати все інше. Прийнято стукати крашанками доти, поки на одній з них не з'явиться тріщина. Найщасливішою вважається та людина, яйце якої залишиться цілим.

Для багатьох українців свято Великодня - це не тільки паски й крашанки, а й віра в диво, відродження. У 2019 у жителів країни з'явилася можливість відпочивати у великодні дні. А 1 травня відзначити День праці та весни. Розкажемо про це свято більш докладно.

1 травня - День праці: де святкувати?

В Україні 1 травня одні люди виїжджають на природу, інші займаються садом-городом, треті відправляються подорожувати. Хтось вважає за краще відпочивати в цей день. Люди особливо працьовиті бажають виконати всі найважливіші роботи в саду або на городі.

Травневі свята
Травневі свята

1 травня можна садити у відкритий грунт розсаду, дозволяється проводити профілактичну обробку культур або захищати сходи від мінливої весняної природи. Робота на дачі або біля приватного будинку завжди знайдеться, тому ви можете провести цей день із користю.

З днем праці пов'язують так звані маївки. Щоправда, спочатку в дореволюційний час так було прийнято називати нелегальні зустрічі робочих за містом. Такі зібрання переслідувала царська поліція. А згодом маївками стали називати сімейний виїзди або вилазки з друзями на природу. Виїжджаючи компанією на пікнік, можна приготувати смачний шашлик, запекти рибу або овочі на мангалі.

У травні місяці українці також відзначатимуть День перемоги. Історія цього свята знайома багатьом. Акт про беззастережну капітуляцію Німеччини було підписано увечері 8 травня. Як прийнято відзначати в Україні 9 мая? Як згадують ВВв та її героїв?

День перемоги: як святкуємо

Цікаво, що кілька років після Дня перемоги це свято широко не святкувати. Лише через два десятиліття ветерани почали зустрічатися з однополчанами, поминати загиблих. Із кожним роком ветеранів стає все менше. Але ми вшановуємо пам'ять загиблих, відвідуємо їхні могили та пам'ятники військової слави, покладаємо квіти.

Травневі свята
Травневі свята

У 2019 виповнюється 74 роки з того дня, як було здобуто перемогу над німецькими загарбниками. Довга кровополитна війна принесла багато жертв. Традиційно 9 травня проводяться мітинги.

В Україні відзначають День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Така постанова Верховної Ради України від 9 квітня 2015 року. І вже четвертий рік українці відзначатимуть не просто День перемоги, а День перемоги над нацизмом, тому що День перемоги в Україні з'явиться ыз завершенням війни з Росією. Святкування перемоги над нацизмом відзначається як свято 9 травня. А 8 травня - День пам'яті й примирення.

Хтось і сьогодні вважає святкування Дня пермоги над нацизмом пережитком минулого. Інші беруть безпосередню участь у заходах із нагоди Дня пам'яті, примирення і Дня перемоги над нацизмом, вважаючи, що дуже важливо шанувати пам'ять загиблим.

У кожному місті країни порядок проведення свята різний. У деяких організовується парад, походить урочиста церемонія, виставка військових машин, ветеранів та городян пригощають польовою кухнею. Люди вітають один одного зі святом, покладають квіти, влаштовують пікніки.

Якщо ви ще не вирішили, як відзначатимите травневі свята, можете взяти на озброєння вищевикладену інформацію, щоб вдало організувати дозвілля. Травневі вихідні в 2019 році тривають 5 днів поспіль. Здавалося б, міні-відпустка - відмінний шанс поїхати куди-небудь і відпочити.

Травневі свята
Травневі свята

Однак потрібно знати, якою буде погода в Україні в ці дні. У суботу та неділю, 27 і 28 квітня передбачається сонячна тепла погода. Починаючи з понеділка, погода в деяких регіонах країни зміниться. Місцями буде сонячно, в інших районах передбачається мінлива дощова погода.

Якщо можливі опади порушують ваші плани, перегляньте свою травневу програму. І подбайте про додатковий сценарій заходів, щоб погода не завадила вам добре відпочити. Приємного відпочинку, позитивних емоцій та яскравих вражень!