У Страсну п'ятницю віруючі християни згадують про розп'яття і смерть Ісуса Христа.

Але страта Ісуса могла і не відбутися зовсім, оскільки римська влада спочатку хотіла розіп'яти Варавву.

Ісус Христос
Ісус Христос

Останні години життя Христа слабо представлені в Євангелії. Судячи з усього, ті, хто писали одкровення, щось промовчали. І справді: можливо, все було по-іншому?

Після Таємної вечері Ісус разом з учнями Петром, Яковом та Іоаном вирушили за межі Єрусалиму в Гетсиманський сад, де Христа заарештували і повели на синедріон — вищий суд у Стародавній Юдеї.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Варавва

Там він і був засуджений до страти, після чого повели Спасителя до Понтія Пилата. "Ісус же став перед намісником. І запитав Його правитель: Ти Цар Юдейський? Ісус сказав йому: ти кажеш. І коли звинувачували Його первосвященики та старійшини, Він нічого не відповідав. Тоді каже до нього Пилат: чи не чуєш, скільки свідчать проти Тебе? Та не відповів йому ані на одне слово, так що правитель вельми дивувався", — писав євангеліст Матфей.

усі закричали: нехай розп'ятий буде! А намісник спитав: яке ж зло вчинив Він? А вони ще сильніше кричали: нехай буде розп'ятий", — свідчить Матвій.

У підсумку Пилат дає вказівку відпустити Варавву, а Ісуса стратити. Відтепер Варавва не з'являється ні в біблії, ні в інших писаннях.

Це дивне явище спонукало дослідників розібратися, хто ж такий Варавва, чому його ім'я так люто скандував натовп, чому Пилат наважився відпустити настільки популярного в вічно бунтівної Юдеї людини. Так багато запитань — і так мало даних. Однак у дослідників є ряд зачіпок.

Два Ісуса

Ім'я Варавва в оригіналі звучить як "Барабба". Значення цього слова викликало численні суперечки.

"Це швидше навіть не ім'я, а прізвисько. На семітських мовах "Бар" означає "син", — говорить священик.

А переклад другої частини імені "абба" більш складний. Це може значить як Батька, так і ім'я.. В 1970 році при раскопах на сході Єрусалиму вчені виявили єврейське кладовище, датоване 1 століттям до н. е.. І там на деяких надгробках було викарбовано ім'я Абба. Тобто, за однією з версій, Варавва перекладається як "син Абби" або "син батька".

Розп'яття Ісуса

Якщо уважно вчитатися в історію останніх моментів життя Ісуса, то Варавву римський правитель запропонував натовпу не просто так.

"Христа звинуватили в тому, що він називає себе сином Отця Небесного. Виходить — протиставлення Його синові конкретного зрозумілого земного батька, Варавву, якого в кінцевому рахунку відпускають", — говорить священик.

Також цікавим є те, що в епоху раннього християнства в Писанні справжнє ім'я «Сина Абби» звучало як «Ісус».

Однак, не всі вчені підтверджують цю теорію. Наприклад, не враховується те, що перші тексти Євангелія були написані по-арамійски, що ставить теорію в незручне становище.

Нагадаємо, Чи Існував Ісус Христос і до чого тут король Артур з лицарями

Як раніше повідомляв "Знай.ua", Ким Іуда Іскаріот був насправді

Також Знай.ua" писав про те, що Загадкова історія Марії Магдалини