На Марсі є численні прямовисні скелі, на яких часто можна зафіксувати цікаві для вчених явища. На одній з останніх фотографій марсіанських скель NASA помітили крижану лавину величезних розмірів, яка мчалась із неймовірною швидкістю.

Тепер вчені готові досліджувати цей унікальний феномен - лавину на Марсі, що відрізняється від сніжно-білих земних. Шалена стихія на Червоній планеті має темно-коричневий колір на фото і відображає місцевий ландшафт. Знімок отримали камерою HiRISE космічного корабля NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) на початку літа, але космічне агентство опублікувало фото лавини лише зараз.

Як повідомляють в NASA, місцевий катаклізм утворився в результаті падіння льоду і каміння зі скелі висотою понад 500 метрів. Космічне агентство пояснює, що кожен весняний сезон на цій частині Марса шарувата гірська порода підігрівається сонячним світлом, в результаті чого лід тане настільки, що він різко сходить, викликаючи гігантські лавини.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

У лівому верхньому куті можна помітити величезну лавину, мчиться зі скелі висотою 500 метрів

Значні брили льоду піднімають в атмосферу клуби пилу, чому сприяє більш низька гравітація, ніж на Землі. В результаті з космосу це явище виглядає, як величезний вибух. Це не вперше NASA зафіксувало лавину на Червоній планеті, але це перший знімок, на якому чітко видно сам процес стихійного явища.

Нагадаємо, що NASA вивчить найдорожчий астероїд у Всесвіті: що про нього відомо.

Як повідомляв Знай.uа Нібіру спустить спецназ прибульців на Землю: бункери не врятують, дату "Х" визначено.

Знай.uа писав, не всім так пощастило: астрологи назвали знаки Зодіаку, на яких чекає справжнє кохання.