З'явилася інформація, що вчені виявили екзопланету, яка буде повністю знищена протягом 3 мільйонів років. Екзопланета WASP-12b обертається по орбіті навколо своєї зірки і буде зруйнована її приливними силами. Про це дослідження повідомили в журналі Astrophysical Journal Letters.

Екзопланета знищиться через 3 мільйона років

Так, WASP-12b була вперше виявлена ще в 2008 році і відноситься до класу гарячих Юпітерів. Об'єкт обертається навколо своєї зірки на відстані 3,6 мільйонів кілометрів, а день на ньому триває майже стільки ж, скільки і на нашій планеті.

Також вона заблокована на орбіті приливними силами своєї зірки. Цей об'єкт має досить незвичайні характеристики - незважаючи на те, що його поверхня розігріта до 2 600 градусів за Цельсієм, альбедо становить всього 0,064. Іншими словами, відображають властивості планети порівнянні зі здатністю шматка асфальту відбивати світло — таким чином, WASP-12b є однією з самих темних екзопланет.

Екзопланета знищиться через 3 мільйона років

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Вчені з Прінстонського університету створили модель траєкторії руху WASP-12b і змогли дізнатися, що ця екзопланета знаходиться так близько до своєї зірки, що об'єкти надають приливної вплив один на одного.

В результаті чого екзопланета нагрівається, а гравітаційні сили зірки створюють гравітаційний момент, який змушує WASP-12b рухатися до зірки по спіралі. Згідно з прогнозами, через 3 мільйона років приливні сили зірки повністю зруйнують екзопланету.

Нагадаємо, що на території Лаосу фахівці знайшли сліди гігантського двадцатикилометрового кратера, який виник близько 780 тисяч років тому в результаті падіння великого астероїда.

Як повідомляв портал Знай.ua, космічний телескоп TESS виявив у зоні населеності першу планету з такого ж розміру, як Земля.

Також портал Знай.ua писав, що в 2020 році справжнє вторгнення на Марс призведе до того, що кілька космічних кораблів приземляться на Марсі.