Учені з Японії вважають, що рослини на робочому місці допоможуть знизити рівень стресу працівників. Вони провели експеримент над співробітниками електричної компанії. Результати дослідження були опубліковані в журналі HortTechnology, пише СNN.

Рослини на робочому місці

Так, дослідження показало, що у частини працівників з високими показниками тривожності трохи знизився рівень стресу. Ще 27% працівників показали значне зниження частоти серцевих скорочень у стані спокою.

Це дослідження підтвердило зменшення стресу після умисного погляду на рослину протягом декількох хвилин і активного залучення до догляду за ним в офісній обстановці.

Результати цього експерименту свідчать про те, що якби роботодавці активно заохочували працівників робити трихвилинні "перерви для природи", то їх психічне здоров'я могло б покращиться.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Слід зазначити, що в експерименті брали участь 63 працівника у віці від 24 до 60 років, які працювали за комп'ютерами по 40 годин на тиждень. Для дослідження вчені застосували інструмент вимірювання, який називається індексом інвентаризації тривоги і записували частоту пульсу працівників вранці і вночі.

Рослини на робочому місці

Цілий тиждень учасники експерименту вручну вимірювали пульс, коли відчували втому, а потім протягом 3 хвилин дивилися на робочий стіл і повторно вимірювали.

Потім кожен працівник вибрав одне улюблене рослина.

Протягом двох останніх тижнів працівники дослідження вперше виміряли пульс у тому ж стані, але дивилися по три хвилини на рослини на їхньому столі.

Результати індексом інвентаризації тривоги трохи знизилися після того, як на столі з'явилися рослини, а також знизився пульс після трихвилинного відпочинку.

До того ж, догляд за рослинами не полегшив стрес всіх працівників дослідження. Деякі працівники відчували, як частота пульсу або рівень тривожності збільшуються, а деякі не спостерігали суттєвих змін.

Рослини на робочому місці

Вчені припускають, що занепокоєння серед тих, у кого тривога зросла, могло бути обумовлено тим, що вони несуть відповідальність за рослинами і вони засихали.

Також є ймовірність, що деякі люди могли звикнути до рослин і більше не відчувати ефекту.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що вирощування продовольчих культур на Місяці і Марсі цілком можливо.

Як повідомляв портал "Знай.ua" посівної місячний календар підкаже, що і коли садити.

Також "Знай.ua" писав, як і коли краще саджати картоплю.