Тривалий час учені по всьому світу ламали голови над питанням, чи є вода на Марсі? Від цього залежала потенційна придатність планети до життя. Пізніше вдалося встановити, що вода на “червоній планеті” дійсно є. Більш того, виявилися навіть цілі резервуари! Але як вони з'явилися? Дослідники з університету Арізони пояснили, звідки взялися ці резервуари, і що сприяло їх появи.

Вчені заявили, що джерел води на Марсі було, як мінімум, два. При цьому вони відрізнялися за хімічним складом. Це вдалося встановити після вивчення двох метеоритів марсіанського походження. Їх склад різний по співвідношенню ізотопів водню та інших марсіанських порід. Один з них виявився близький до порід, які знаходяться на околицях Сонячної системи, а іншого – ближче до Землі.

Марс, фото Pixabay
Марс, фото Pixabay

Також фахівці помітили, що гіпотеза про суцільному покритті Марса магмою не відповідає дійсності. Якщо на Землі був період масового виверження вулканів, в результаті чого вона повністю перебувала під магмою, на “червоній планеті” такого не було. Швидше за все, вода потрапила на неї з-за впливу інших небесних тел.

Популярні новини зараз
Більше не видурять гроші: як перевірити, що сайт, банківська картка чи мобільний номер є шахрайськими Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося
Показати ще

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, майже 11 мільйонів імен жителів планети Земля полетять на Марс в рамках місії NASA. Чіпи з відповідною інформацією були розміщені на марсоході Perseverance, який незабаром повинен відправитися в космос.

Також портал Знай.uа писав, що NASA опублікувало детальну карту 500-метрового астероїда Бенну.