Фахівці з Університету Сіднея знайшли досить химерну ящірку, яка володіє дуже цікавою можливістю продовжувати свої популяцію. Австралійські вчені зрозуміли, що змія може відкладати яйця і народжувати живих дитинчат. Така репродуктивна схема спостерігається фахівцями вперше.

Про це стало відомо завдяки повідомленню університетського видання.

Трипалі сцинки, скріншот: YouTube
Трипалі сцинки, скріншот: YouTube

За інформацією дослідників, вчені давно знали, що трипалі сцинки здатні до "бімодального розмноження", тобто можуть відкладати яйця, або живонароджувати. Проте до цього часу вважалося, що ящірки можуть перемикатися між двома "режимами" в різних кліматичних умовах, але використовувати обидва способи відразу — ні. Тепер же вчені виявили, що сцинки можуть розмножуватися і за допомогою яєць, і за допомогою живородіння одночасно.

Вважається, що в минулому близько 150 видів тварин здійснили еволюційний перехід від відкладання яєць до розмноження через живонародження. Таким чином, сцинки можуть перебувати на проміжній еволюційній стадії між цими двома станами. Тим не менш, в деяких середовищах проживання відкладання яєць може виявитися більш вигіднішим, ніж живонародження. Вчені вважають, що сцинки швидше за все, збережуть здатність відкладати яйця.

Популярні новини зараз
Українцям пообіцяли зробити життя трохи простішим: понад 10 тис грн на людину Українцям виплатять матеріальну допомогу: хто отримає гроші і як оформити заявку Старі сковорідки не доведеться викидати: як у домашніх умовах подарувати посуду друге життя Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

Попередні дослідження показали, що трипалі сцинки схильні покладатися на різні репродуктивні методи у різних кліматичних умовах. Наприклад, в у спекотніших та сухіших регіонах, таких як Сідней, сцинки зазвичай відкладають яйця. В у прохолоднішому кліматі, такому як в районі Нового Південного Уельсу, вони вдаватимуться до живонародження. За словами команди вчених, ящірки, які можуть робити одне і інше одночасно, швидше за все адаптуються до нестабільності клімату.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Київ оточили повзучі гади - куди краще не сунутися, карта "отруйних" місць.

Як повідомляв Знай.uа "Повсталий з мертвих" півень-зомбі перелякав свого власника.

Знай.uа писав, старовинна реліквія майя опинилася на задньому дворі серед корів, фото дивної знахідки.