Всі ми певно бачили у дитинстві, як мама, чи бабуся печуть паски - самовіддано, уважно і з особливими трепетом. Адже це не якийсь там десерт до чаю, а свята страва, якщо можна так сказати.

Дівчата виростають і переймають майстерність попередніх поколінь, а разом з нею і забобони. Вірити чи ні - справа кожного. Але вони існують.

Чого категорично не можна робити, коли печете паску вдома?

Великодня паска, скріншот: YouTube
Великодня паска, скріншот: YouTube

Тиша - запорука успіху

Існують міфи, що не варто підпускати на кухню чужих людей, коли замішуєте тісто і печете. Взагалі краще робити це наодинці. Прикмета така - "тісто може злякатися і не піднятися". Бувалі господині знають, що недооцінювати це не варто і часто спостерігали подібне на власному досвіді.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

В умовах карантину відправити рідних погуляти на вулиці, поки займаєтесь справами, не можна. Тому просто попросіть їх вам не заважати певний час.

Злі слова - погане тісто

Дріжджове тісто, скріншот: YouTube
Дріжджове тісто, скріншот: YouTube

Так-так, жодних нецензурних висловів не повинно бути. Розбили яйце на підлогу замість тарілки? Що ж, буває. Тримайтеся і мовчіть. Розсипали борошно? Ну і що. Те ж правило повинні знати і всі ваші близькі. Негативні, образливі слова погано впливають на ауру будинку - це вам скаже не тільки екстрасенс, а й священник. Тому намагайтеся змінювати свої думки просто на ходу, переключаючись з негативу на позитив. До речі, про думки.

Погані думки - несмачна випічка

Депресія: діагностика, симптоми, види, ktonanovenkogo.ru
Депресія: діагностика, симптоми, види, ktonanovenkogo.ru

Ми - те, що ми думаємо. Подібний алгоритм стосується не тільки випічки. Спробуйте згадати щось дуже приємне для Вас особисто (але бажано пристойне, все таки святий день), прокрутіть ці думки кілька разів і зробіть висновки - чому почувалися щасливими саме тоді?

Паралельно уявляйте готову паску - до дрібниць, як прикрашатимете її, як накриватимете на стіл, або пакуватимете у великодній кошик. Забобони на цьому, до слова, не скінчується. Існує кілька лайфхаків, котрі не стосуються випічки, але діють виключно на Великдень, ось кілька з них:

Прикмети у Великдень на гроші, на вагітність і на заміжжя

Весілля на карантині, фото Instagram
Весілля на карантині, фото Instagram

У середу починають проводити генеральне прибирання. Перебирають речі і непотрібні викидають. Миють вікна, знімають павутиння, наводять порядок у шафах. Вважається, що до півночі в цей день необхідно обов’язково помитися. За деякими джерелами, прибирання будинку і присадибної території в середу потрібно завершити, щоб у четвер очистити свою душу, сходивши до церкви і відстоявши службу.

У Чистий четвер жінки з ранку збирали росу, якою вмивалися самі і пропонували вмитися домочадцям. Робили це для того, щоб позбутися від хвороб. Щоб залучити багатство в будинок, було прийнято вмиватися з срібного посуду. Якщо ж у вас його немає, то на ніч налийте воду в підходящу ємність і залиште там срібний предмет. Вранці використовуйте цю воду для вмивання. Ще в четвер замішували тісто на паску, але здобу не пекли.

У Страсну п’ятницю дотримуються найсуворішого посту. Віруючі люди повністю відмовлялися від їжі, і вживали тільки просту воду. У цей день прийнято прикрашати будинок гілочками верби, вишитими рушниками.

Прикмети на Великдень на гроші

Гроші - фото pixabay
Гроші - фото pixabay

Покращити добробут вам допоможуть прикмети на Великдень, щоб гроші водилися:

  1. Проводячи прибирання в оселі в передсвяткові дні, обов’язково все мийте і очищуйте за годинниковою стрілкою. Мити кімнату потрібно з кутів, поступово рухаючись до центру.
  2. На ніч не виносьте сміття і не змітайте сміття з порога.
  3. Віник ставте держаком вниз, а ось мітлу, навпаки – держаком вгору.
  4. Змітаючи сміття в купу, не залишайте його, а відразу забирайте в відро.
  5. У Страсну п’ятницю і в Великодню неділю прибирання в будинку проводити не можна.
  6. По догляду гостей з дому скатертину потрібно витрусити на вулицю.
  7. Гроші беріть лівою рукою, а віддавайте – правою. Не можна брати купюри брудними руками. Пам’ятайте, що гроші люблять чистоту.
  8. Щоб поправити матеріальне становище, до церкви на Великдень краще сходити разом всім домочадцям, а після служби повернутися додому.
  9. Не забудьте погодувати пташок крихтами, що залишилися з освяченого хліба.
  10. Після богослужіння роздайте бідним милостиню, а разом з грошима передайте паску і червоне яйце. Зробивши це від чистого серця, ви будете здивовані тим, що найближчим часом добробут помітно покращиться.

Прикмети на Великдень на вагітність

Вагітність у сні
Вагітність у сні // medicalaser.com.ua

Якщо у вас довгий час не виходить завести дітей, то можуть допомогти прикмети на Великдень, щоб завагітніти:

  1. Вирушаючи до церкви на пасхальне богослужіння, захопіть з собою мішечок із зернами пшениці. Його потрібно покласти в районі грудей. Під час служби в думках просите Господа подарувати вам дитинку.
  2. Помоліться в будинку перед іконою. Перед цим прочитайте «Отче наш», а потім своїми словами попросіть Всевишнього подарувати вам довгоочікувану вагітність.
  3. Під час святкової трапези поставте біля себе окрему тарілочку, на яку помістіть шматочок паски і яйце. Ця порція буде призначена для майбутньої дитини. Таким чином ви запрошуєте в свою сім’ю нову душу. Цю їжу ні жінці, яка мріє завагітніти, ні будь-кому з домочадців частувати не можна. Після трапези вийдіть на вулицю і згодуйте паску пташкам.
  4. Ще однією чудовою нагодою попросити у Господа дитини є загадування заповітного бажання на освітлене яблуко, яке після цього потрібно з’їсти.
  5. Було помічено, що якщо стикнутися крашанками з будь-якою дитиною і сказати «Христос воскрес», то шанси завагітніти набагато збільшуються.

Прикмети на Великдень для заміжжя

Багато самотніх жінок мріють створити міцну і щасливу сім’ю. Якщо ви належите до їх числа, то варто прислухатися до прикмет на Великдень, щоб вийти заміж.

Під час пасхального богослужіння повторіть про себе: «Воскресіння Христове, хай доля подарує мені нареченого холостого».

У Чистий четвер помийте обличчя і витріть новим рушником, який на Великдень потрібно разом з паскою і освяченим яйцем віддати нужденним. Робити це потрібно з добрими намірами і від чистого серця.

Ще можна провести нескладний обряд на Великдень на заміжжя. Для цього, тільки прокинувшись в пасхальну неділю, підійдіть до вікна і, дивлячись на сонце, скажіть:

«Сонце по небу пливе,

А до мене звужений на поріг прийде.

Сталося диво – Христос воскрес!

А до мене женихи почнуть проявляти небувалий інтерес.

З них я виберу найкращого і гідного.

Сімейне життя моя буде щасливим і спокійним».

Великодні прикмети на заміжжя:

  • Якщо на Великдень брова засвербіла, то скоро ви зустрінетеся з майбутнім чоловіком.
  • Якщо сверблять губи, то з дня на день вас поцілує суджений.
  • Якщо в святкову їжу потрапила мошка або муха, то в цьому році вам зроблять пропозицію руки і серця.

Великодні прикмети допомогли багатьом людям досягти бажаного і знайти довгоочікуване щастя. Спробуйте і ви. Головне – вірити, і тоді результат не змусить себе чекати.

Нагадаємо, опубліковано повне меню на Великдень.

Як повідомляв Знай.ua, українці цьогоріч креативно освятять паски.

Також Знай.ua писав, як самостійно зробити крашанки на Великдень