В Ізраїлі археологи знайшли найдавніше свідчення єврейської Пасхи або Песаха. Документу виповнилося понад 2400 років, і його знаходження здивувало навіть музейних працівників.

Ця історія почалася в 419 році до нашої ери. Стародавній Єгипет знаходився під владою персів. Єврейська громада, мешкала на острові посеред річки Ніл, святкувала Песах. Знаходилися далеко від центру своєї віри євреї отримали послання з Єрусалиму — знаменитий «Пасхальний лист» Елефантини. І тепер цей лист знайдено.

Він дуже погано зберігся лише фрагмент довжиною 11,4 см і шириною в 23 сантиметри. Проте з історичної точки зору цей документ безцінний, розповідає професор Арен Майєр з Університету Бар-Ілана. За словами професора, ці папіруси щонайменше на чотири століття передували сувоїв Мертвого моря, як зазначає почесний професор Єврейського університету Бецалель Портен у своїй книзі 1968 року «Архіви Елефантини».

Відзначимо, що в листі не згадано слово "Песах" - ритуали, пов'язані із цим святом ще не були формалізовані. Однак зміст фрагментів підтверджує правильність інтерпретації вчених. Ось, що сказано в листі:

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

"Відрахуйте 14 (днів в місяці Нісані) і в (сутінки?) на 14-й (з сутінків спостерігайте Песах?) з 15-го по 21-й день (Нісана) дотримуйтесь свято опрісноків, їжте прісний хліб протягом семи днів. Не працюйте на 15-й і 21-й дні Нісана … не пийте. … І все, що заквашено, візьміть в свої кімнати і запечатайте між цими днями" .

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Археологи розкопали багатомільйонні скарби просто в центрі Києва.

Як повідомляв портал "Знай.ua", В українському монастирі викопали стародавні дорогоцінності: загадковий скарб загнав археологів у глухий кут.

Також "Знай.ua" писав, що Археологи розкопали під церквою справжній скарб: що приховували монахи, в голові не вкладається.