Як відомо, чорна діра лякає багатьох людей своєю міццю та невідомістю, а її здібності порівнюють з певним космічним пилососом, який затягує у свою безодню все на своєму шляху. Про те, що буде, якщо найближча до Сонця зірка вибухне та стане чорною дірою розповіли в Telegram-каналі Naked Space.

Космос, pxhere

Так, багато хто уявляє собі чорну діру як якийсь космічний пилосос, який після утворення різко починає все в себе всмоктувати. Але, насправді чорні діри не так вже й відрізняються від зірок.

Чорна діра притягує до себе об'єкти виключно за рахунок гравітації, яка залежить від маси об'єкта та відстані до нього. Саме в залежності від відстані до дірки спостерігач буде по-різному відчувати її вплив. Якщо спостерігач знаходиться далеко від чорної діри, то оскільки маси зірки, з якої утворилася чорна діра і власне чорної діри однакові, то й сила тяжіння від них буде однаковою. Іншими словами, на Землі люди ніяк не відчують перетворення найближчої до Сонця зірки на чорну діру, більше того, для нас в плані гравітації буде майже непомітно перетворення на чорну діру Сонця. Інша справа спостерігач, що знаходиться близько до чорної діри, коли речовина була зіркою, джерело викривлення простору був "розмазаний" по великому об'єму простору і искривлял його скрізь потроху, але після утворення чорної діри джерело зіщулився в точку і викривлення в ній стало нескінченно великим. Таким чином, тяжіння біля горизонту подій чорної діри буде значно сильніше, ніж біля поверхні колишньої зірки.

Також це можна проілюструвати наступним чином: натягнути велике полотно і в його середину спочатку висипати кілограм пінопласту, він трохи прогне полотно на великій площі, це аналог зірки, а потім замінити пінопласт свинцевою гирею, вона прогне полотно значно сильніше, але меншою, ніж пінопласт, при цьому на краях полотно в обох випадках буде практично не викривленим.

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Чорна діра, pxhere

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що харків'янин міг побувати в космосі до "першого польоту Юрія Гагаріна.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Валерій Леонтьєв "оригінально" привітав з Днем космонавтики.

Також "Знай.ua" писав, що астрономи помітили величезний вибух зірок в 100 разів яскравіше Сонця.