Осінь – ідеальна пора не тільки для збирання врожаю та збирання на ділянці. Цей період підходить і для живлення кущів.

Для цього не знадобляться дорогі кошти або ретельний догляд.

Черенкування смородини. Фото: скрін
Черенкування смородини. Фото: скрін

Достатньо виконати кілька етапів. Найкращим періодом для живцювання вважається листопад.

Етап 1 – підбір пагонів

Для вирощування саджанців підійдуть тільки пагони, що одеревіли. Спочатку потрібно обрізати пагон до самої землі та нарізати на живці заввишки приблизно 20 сантиметрів.

Популярні новини зараз
Чоловікам після 50 приготуватися: кого мобілізують уже з червня Кого позбавлять відстрочки від мобілізації у червні: озвучено повний список Не чекайте – гроші не дадуть: у червні частина українців залишиться без соціальних виплат Доведеться затягнути паски та продати останню сорочку: готуються нові тарифи на опалення
Показати ще

Етап 2 – поява корінців

Після формування живців, поставте їх у темний посуд із водою. І тоді приблизно за місяць з'явиться перше коріння.

Черенкування смородини. Фото: скрін
Черенкування смородини. Фото: скрін
Живцювання смородини. Фото: скрін

Етап 3 – висадження живців

Коли коріння трохи менше 5 сантиметрів, необхідно висадити їх у землю. Для цього можна використовувати коробки (навіть із картону) або звичайні пляшки із пластику (головне обрізати верхівку). У дні коробки необхідно створити отвори, щоб уникнути застою води. При посадці закрийте дно коробки керамзитом і приготуйте суміш із землі, піску перегною та тирси.

Смородина, скріншот: YouTube
Смородина, скріншот: YouTube

У политий для посадки грунт обережно висадіть коріння, намагаючись не пошкодити коріння. Важливо, щоб живці завжди були в теплі, тому слід поставити коробки з майбутніми саджанцями в тепле місце або утеплити контейнери.

Якщо все зроблено правильно, то вже в середині лютого з'являться перші бруньки, а в травні листя.

Нагадаємо, з чим ні в якому разі не можна змішувати золу і як вона впливає на ґрунт, поради досвідчених городників.

Раніше ми повідомляли, що для картоплі, дерев, помідорів, баклажанів та перцю: як правильно використовувати яєчну шкаралупу на ділянці.