Гуцульська кухня не тільки ситна, але й дуже смачна – про це краще від інших знає відомий український гуморист Сергій Притула, який любить залишити автограф на стінах ресторану, де його нагодують стравами національної кухні. Наприклад, банушем. Якщо ви вирішили потішити близьких чимось незвичним, цей рецепт підійде якнайкраще.

Вам знадобиться:

Борошно кукурудзяне крупного помелу – 1 склянка

Сметана 25 – 45 % жирності – 500 грам

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Молоко незбиране пастеризоване 3 – 5 % жирності – 1 склянка

Сало свиняче (шийка, щека чи грудинка) – 400 г

Смалець свинячий – 2 столові ложки

Цибуля ріпчаста – 1 головка

Бринза овеча – 200 грам або за смаком

Сіль – 1 чайна ложка або за смаком

Цукор – 1 чайна ложка або за смаком

Перець чорний мелений за смаком

Рецепт приготування бануша по-гуцульськи:

Покладіть сало на оброблену дошку, наріжте його невеликими шматками і перемістіть на тарілку. Залийте сметану у миску і дайте трохи настоятися, якщо вона тільки що із холодильника, а потім покрийте тонким шаром сало.

Засипте кукурудзяне борошно (краще середнього помолу), очистіть цибулю та наріжте півкільцями. Поламайте руками бринзу, викладіть зверху на тарілку, але тут про ніж забудьте – він все тільки зіпсує.

Розбавте незбиране пастеризоване молоко та сметану для обсмажування сала та цибулі: на середньому вогні, у глибокому чавунному казанку все вийде ідеально. Сметани потрібно не менше 500 грам, але щоб вона не загустіла, додаємо склянку дистильованого молока. Довести все до кипіння, а потім заправити ложкою солі та ложкою цукру без гірки (кількість принципова, аби не страва не втратила смак).

Миску із крупою пересипаємо в казан із сметаною, інтенсивно помішуємо, поки не загусне і не виступлять перші краплі жиру, а потім можна додавати кукурудзяне борошно. Варити треба до 30 хвилин , дочекавшись, поки маса відстане від стінок казанка.

Поставити у духовку на 100 градусів і чекаємо ще 10 хвилин. Готовий бануш не можна насипати у тарілки, поки він не охолоне. Тільки тоді пригощайте ним друзів та рідних. Зверху можна полити заправкою зі шкварок та цибулі, як це традиційно роблять на західній Україні. І нехай смакує!

Дивіться: як готувати бануш вдома

Як повідомляв портал "Знай.ua", з'явився найпростіший рецепт мохіто в домашніх умовах.