Це народне свято називали по-різному:

  • «Калина»;
  • «Калинин день»;
  • «Серафима»;
  • «Федот».

Вже до цього часу часто бували заморозки вранці. Щоб урожай не померз і зберігся, селяни молилися святому Каллинику.

Історія свята

Святий Каллиник жив на межі III - IV століть і народився в Кілікії. Його виховали християнином, а коли Каллиник досяг зрілості, то став проповідником, щоб навчити заблудші душі жити за законами Христа. Він обійшов багато сіл і великих міст, відкриваючи людям істинного Бога. Але в Анкирі він був схоплений язичниками. Його змушували відректися від Бога, але він відмовився, за що його і стратили.

Селяни називали Калинником зірниці, блискавки далеко, які бачили на горизонті ввечері в липні і серпня. Вони були зовсім тихими і не видавали жодного звуку. Золоте світло бентежило людей, звідки була блискавка навіть зрозуміти не можна було, адже не чути грому. Люди вважали, що за літо на землі накопичилося дуже багато сонячного світла, і це воно іноді спалахує блискавицями.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом
Показати ще

Так як «Каллиник» схоже на «калину», то ця ягода і стала символом свята. Сама по собі рослина вважалася символом чистоти, краси і непорочності. А те, що ягоди гіркі означало гірку долю тих дівчат, яких віддавали заміж не по любові.

Традиції та обряди

Калину збирали і робили з неї кисіль і компот, додавали мед і робили мармелад. Калинник також був і пиріг з калиною. Жменьку ягоди загортали в житнє тісто, як пиріжок, розправляли, сповивали сухими капустяним листям і відправляли в піч, щоб томився і смажився. Коли буде пахнути хлібом, тоді його діставали, знімали капустяний лист і їли пиріг, який пахне лісовою ягодою.

Калинник - це не тільки грози і пироги, але й морози вранці, які часто траплялися в ці дні. Через них міг померзнути урожай, який ще залишався на полях, що дуже псувало якість хліба. Тому люди молилися: «Пронеси, Господи, мороком, а не морозом». Мороком називали туман, за повір'ям, якщо в цей день буде туман, то урожай вівса і ячменю буде дуже хорошим. Але якщо раптом так сталося, що вже достигший овес знову зазеленів, то осінь буде дощовою, а зима - сніжною.