Для тих, хто дотримується Різдвяних традицій, кутя – це один з головних символів свята. Потрібно сказати, що це блюдо і символізує вічне життя, і переродження. Але це далеко не все. Ми вирішили розповісти вам найцікавіше про це блюду, і чому кутя вважається одним із символів Різдва.

Види куті

Саме слово "кутя" прийшло до нас з грецької мови і воно перекладається, як "Варена пшениця". І пов'язано це блюдо було з культом поклоніння померлим, до речі, так само як і на Русі. Саме тому вважається, що кутя на території України з'явилася ще під час язичництва. Назв і видів куті досить багато: коливо, канун, сочиво, сить. Наприклад, у католиків на Різдво готують сочиво. А видів куті всього три:
- Багата кутя - пісна кутя з різними компонентами, яку готують на Святвечір.
- Щедра кутя - перед Новим роком, скоромна страва з додаванням вершкового масла, вершків або молока.
- Голодна кутя - на Водохрестя, блюдо, яке в основному складається з зернової основи і підсолоджувача.

Яку потрібно готувати кутю на Різдво

У Різдво потрібно готувати пісну кутю. Так само, дуже важливо почати з неї святкову трапезу і закінчити. Вважається, що так ви віддаєте шану померлим родичам. Так само, традиції свята кажуть, що кутю потрібно принести старшим родичам і хрещеним, які живуть окремо. А крім цього, господар дому, де проходить різдвяна трапеза, в кінці вечора повинен підкинути залишки куті на ложці вгору і скільки з крупинок прилипало до стелі, стільки й чекали снопів хліба в новому році.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Дивіться: Кутя Різдвяна! Як приготувати кутю на Різдво!

Традиції приготування куті

Кутю найчастіше готують із зерен пшениці, ячменю, або рису. А на Різдво, за традицією, треба було нашу страву заправити медом, або ж пісним молоком. У кутю прийнято також додавати різноманітні сухофрукти, розпарені і подрібнені, розпарений мак і горіхи.

Тепер ви знаєте яку кутю потрібно готувати на Різдво і як це зробити.