Народне свято Окликання предків щороку відзначають усі православні християни 3 травня 2018 року (дата за старим стилем – 20 квітня).

Історія свята

Народна легенда говорить, що в цей день душі померлих предків, які тужать за земного життя, можуть відвідати світ живих. Зникають перепони між світами. Але одна все ж залишається. Щоб душа близької людини змогла переступити межу і ступити в світ живих, її необхідно кликати і голосити. Тільки так вона отримає можливість до півночі погостювати тут.

З цвинтаря душа летить слідом за родичем в будинок, де дивиться, як живуть нащадки, що стоїть на столі, чи не голодують вони. Вважається, що душі померлих в дні поминання живляться паром, тому спеціально готують гарячі страви. Після проведеного поруч з близькими людьми на цьому світлі дня, о 12 годині ночі душа повертається в свій світ.

Традиції та обряди свята

Наші предки завжди шанували і поважали пам'ять про померлих. Для них кожен з поминальних днів у році був важливий і по-особливому значущий. Один з них – Окликання предків. Багато вікові традиції і обряди цього дня збереглися до сьогодні.

Популярні новини зараз
Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

З самого ранку, після запалювання поминальних свічок і лампад біля ікон, старші в сім'ї жінки йдуть на цвинтар. Там, на могилах померлих родичів, вони кличуть їх, плачуть і скаржаться, як погано їм живеться, як вони нудьгують і горюють. Цей обряд вважається ключем, який відмикає вхід у цей світ. Якщо кладовище далеко, можна кликати з порога дому. Головне – робити це щиро і не соромитися оточуючих.

Для гостей з потойбічного світу накривають щедрий стіл, на якому повинні бути присутніми кисіль, гарячі страви. Повір'я говорить, що не один рід встає і відвідує будинок. Тому не прийнято в поминальні дні ставити ноги на поперечки біля ніжок столу або стільців. Це місце для покійних родичів. Для старшої душі ставлять стілець на чолі столу.

Страви повинні бути по можливості багатими і поживними. Від цього залежить спокій душі. Вона бачить, що сім'я не голодує і не бідує. Цього їй достатньо, щоб спокійно повернутися назад. Починається поминальна трапеза обов'язково з трьох ложок киселя, кожна з яких – спомин про покійного.

Щоб провести душу, як дорогого гостя, виходять на поріг. За повір'ям, в ту мить, коли після півночі повіває вітерець, душа покидає цей світ. За давньою традицією прийнято розводити вогонь у печі або каміні.

Як повідомляв портал "Знай.uа", 2 травня православні християни вшановують пам'ять преподобного Івана Старопечерника.