Православні християни відзначають головний релегіозний свято, Великдень, 8 квітня, католики це роблять на тиждень раніше. І якщо атрибутика цього дня дуже схожа, то страви, яке прийнято ставити на стіл, часом сильно відрізняються.

Українці звикли до м'ясних делікатесів, крашанки і пасці. А що готують жителі інших європейських країн?



Англія

Головна страва – це запечене фаршироване ягня. Також із м’ясних страв англійці визнають медово-часникові фрикадельки, копчену шинку, сосиски або бекон, глазуровані яблуками. Як гарнір подається картопля в розмариново-часниковому маслі. Як і в багатьох країнах, великодній стіл англійців неможливий без фарбованих яєць і весняних свіжих салатів. Особлива родзинка свята – десерти. Господині печуть великодній торт simnel cake і особливі булочки зі здобного тіста з цукатами та родзинками.

Франція

Тут теж запікають ягня, порося або навіть косулю. У парі з м’ясною стравою подається омлет з беконом або ковбасою. Випічка найрізноманітніша: листковий пиріг по-ліонськи з джемом, сливами і корицею, кекс з хлібного тіста. А ось здоба у кожному регіоні своя. Наприклад, в Турені печуть пряники у формі конячок; на Корсиці випікають бісквіт у вигляді кошика, в який складають фарбовані в червоний колір яйця; у Провансі – торт з мигдалю і зацукрованих апельсинів і дині; в Савойї подають прості грінки.



Італія

Тут головною стравою є баранина з артишоками. Що ж стосується випічки, то кожен регіон вніс свою лепту у великодній стіл. Міланці подарували решті Італії пасхальний кекс у вигляді голуба, прикрашений мигдалем і цукровими кульками. Жителі півдня печуть пиріг із дріжджового тіста, в якому запікають шматки сиру пекоріно і пармезан, ковбасу різних сортів і варені яйця. Без Лігурійської страви Тorta pasqualina не обходиться жоден Великдень. Це особливий пиріг, начинений шпинатом і яйцями. 

Німеччина

Головні символи свята – великодні яйця і великодній заєць. А ще – баранина у вигляді торта, смажене ягня: його подають зі спаржею і картоплею. А великодній пиріг у Німеччині дуже схожий на українську паску. Тісто готують на молоці, в яке додається багато яєць і родзинки, воно заплітається у вигляді коси і запікається у довгастій формі.



Польща

Сусіди сервірують святковий стіл різними ковбасними виробами та безліччю страв із холодного м’яса. Дуже популярні баби – пироги з фруктами, макові струделі. Центральне місце на столі займає випечений з борошна або зроблений з розтопленого цукру агнець, що символізує собою воскресіння Ісуса Христа. В якості першого блюда до святкового столу подають суп журек. Це не дуже легкий супчик з картоплею, овочами, грибами, в який після закінчення поста додають копченості та яйця.



Швеція

Великодній стіл шведів не можна уявити без риби. Величезна кількість сортів маринованого оселедця, лосося, кільки. І гарніру - картопля і спаржа. Не забувають тут і про м’ясо. На Великдень готують печеню з баранини з картопляною запіканкою. Важливий атрибут святкового столу – випічка. Тут це національне блюдо семля – тришарова солодка булочка, начинена збитими вершками і мигдальною пастою. Прикраса столу – фарбовані і шоколадні яйця.

Фінляндія

Фіни на Великдень готують солодку кашу мемма. Основні інгредієнти – житнє борошно і солод, які замішуются на воді, а після запікаються в духовці. Кашу їдять в якості десерту, а подають з цукром і вершками. Тут теж люблять рибу, без неї не обходиться жодне застілля. Важливий символ свята – фарбовані яйця. 



Нагадаємо, раніше інформаційний портал "Знай.ua" писав про те, якою буде погода на Великдень.