Часто разом з іншими продуктами харчові добавки, вказуються на упаковці, але серед них є і ті, наявність яких ніколи не позначається на етикетці, а якщо й зазначається, то як Е-код. І як показує практика, на них ніхто не звертає уваги.

Відомо, що це не заборонені речовини, і всі вони схвалені для використання в продуктах харчування, просто вкажи їх виробник на товарі, навряд чи знайдуться охочі купити. Варто замислитися: що ж ми їмо?

Аміак

Обрізки, які утворюються в процесі виробництва м'яса, виробники також пускають в справу. Оскільки вони містять і м'ясо, і жирові включення, і залишки сполучної тканини, в центрифугах їх відокремлюють від жиру. На наступному етапі отриманий напівфабрикат обробляють тим, що у всіх міцно асоціюється виключно з хімічною промисловістю та медициною — на м'ясо впливають аміаком.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам "навісять" новий фінансовий тягар: ніяких пільг не чекайте Ощадбанк скасував обмеження для власників карток: що стане безкоштовним Мобілізацію урівняли для всіх: українцям оголосили вердикт щодо економічного бронювання Хто не виконає вимоги ПФУ – залишиться без пенсії: кому призупинять виплати
Показати ще

Боброва "струя"

У бобрів у спеціальних мішечках, розташованих біля анального отвору, виробляється ароматична речовина. Вона являє собою яскраво-помаранчеву рідину зі стійким запахом. Додають її, наприклад, у цукерки, жуйку, желатин і пудинг, надаючи таким чином продуктам смак малини, полуниці та ванілі.

Свиняча щетина і людські волосся

Якщо ви побачите на етикетці такий компонент, як L-цистеїн, перед тим як зробити покупку, подумайте ще раз, чи дійсно ви хочете це з'їсти. Добавку отримують шляхом переробки людського волосся або свинячої щетини. На етикетці L-цистеїн позначається кодом E920.

Віруси

Інфекційних агентів зазвичай пов'язують з медичною сферою або біологією, але ніяк не їжею. Однак до неї вони також мають відношення: щоб убити мікробів у продуктах, на неї розпорошують бактеріофаги — віруси, вибірково вражають бактеріальні клітини.

Целюлоза

Крім виробництва паперу, пластмаси, кіно - й фотоплівок та лаків для деревини целюлоза використовується при виготовленні продуктів. Після теплової обробки деревної маси під впливом хімікатів відбувається відділення целюлози. Її очищають і додають в їжу для згущення, стабілізації, заміни жиру і збільшення вмісту клітковини.

Як повідомляв портал "Знай.uа" зовсім нещодавно, професійні дієтологи назвали популярний овоч серед українців - буряк - "пилососом для печінки".