При цьому для різних людей плоди можуть бути дуже солодкими, кислими або гіркими. Причина цього криється в різноманітті сортів жимолості, які відомі сьогодні (більш ніж 200 видів), причому є багато видів смачних і корисних або неїстівних та отруйних ягід. На сайті blog.metro.ua/ru/poleznye-svojstva-zhymolosty-volshebnaya-yagoda-ukreplyayushhaya-zdorove/ можна ознайомитися з добіркою рецептів, як смачно готувати домашні коктейлі з плодів. Але ми пропонуємо вивчити корисні властивості жимолості.

Різновиди ягід

До їстівних плодів можна віднести капріфоль, кавказький, синій, алтайський і інші сорти ягід. Жимолость нерідко вирощують як живопліт, яка прикрашає прибудинкові ділянки. Чагарники є простими у догляді (обрізка сухостою та старих лоз), приймаються в будь-яких видах грунту, стійкі до морозів і посух.

Як відрізнити корисні плоди від отруйних? Як правило, темно-фіолетова, чорна і синя жимолость багата на вітаміни і корисні мікроелементи, будучи справжніми ліками і смакотою. Ягоди оранжевого, червоного, яскраво-червоного кольорів настійно рекомендується не їсти, оскільки майже всі сорти даних забарвлень неїстівні.

Ягоди жимолості є дієтичними, оскільки їх склад не похвалиться жирами, білками і холестерином - 100 гр. плодів містить всього 30 ккал (якщо зробити варення, то вийде 218 ккал).

Жимолость

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Жимолость містить багато:

  • сахарози, галактози, фруктози;
  • органічних кислот: янтаpної, щавлевої, яблучної, лимонної;
  • вітаміну В1 / 2/9, Р-активного поліфенолу, аскорбінової кислоти, провітаміну А;
  • мікроелементів: фосфору, цинку, йоду, калію, натрію, кремнію, магнію, заліза, міді;
  • пектинових з'єднань.

Смак і користь жимолості залежить від регіону. При жаркій і сухій погоді ягоди багаті цукром, барвниками елементами, дубильними речовинами, при цьому характеризуються гіркуватістю і зниженою кислотністю. Якщо середовище вологе, спостерігається різке підвищення кислотності плодів, а помірно-континентальний клімат робить ягоди багатими фенольними сполуками, моноцукрами, аскорбінової кислотою.

Користь від ягід

А тепер давайте детальніше вивчимо, чим корисна жимолость. Відзначимо, що цілющі властивості мають будь-які частини чагарників:

  • Ягоди сприяють поліпшенню апетиту, комплексному впливу на шлунково-кишкового тракту, сприятливому впливу на серце і судини. Також плоди володіють відмінним в'язким, сечогінним, загальнозміцнюючим, жовчогінним послаблюючим, антибактеріальним, антиоксидантним і жарознижуючим ефектом. Завдяки цим властивостям плоди корисні при малярії і недокрів'ї, а також служать для профілактики туберкульозу.
  • З суцвіття чагарників роблять протимікробну і антисептичну зілля, а водні настої часто використовують при промиванні очей.
  • Листя жимолості відрізняються антисептичним ефектом, а відварами попестити горло під час ангіни і подібних захворювань.
  • Настої з кори сприяють зниженню температури тіла, надають сечогінний ефект, підвищують апетит, зміцнюють стан волосся, лікують хвороби нирок, знімають запалення в суглобах (при гарячій лікувальній ванні).
  • Екстракти жимолості застосовують як отшелушивающих мазей при лікуванні псоріазу та екземи.

Так як в плодах міститься багато активних речовин, вживання жимолості має бути вкрай обережним і помірним. При неправильному застосуванні можна посилити наявні хвороби і навіть стати причиною порушення хронічних захворювань.