Переможцями конкурса на реконструкцію Майдану Незалежності "Територія гідності" стала команда молодих архітекторів із Тайваню. Вони пропонують засипати пішохідну зону гранітною крихтою і запрошувати на центральну площу музичні колективи з усього світу.

"Спершу проект тайванців мені здався нічим не примітним, бо переклад анотації був поганий і зрозуміти задумку авторів було важко. Та коли ми вчиталися, то ідея нас захопила" - каже громадський експерт Сергій Мирний.

Розпланували територію тайванці досить очікувано. Але вони зясували, що в Україні є багато різних видів граніту. Вони запропонували засипати Майдан гранітною крихтою.

"Щоб обєднати людей, проект передбачає щотижневе колективне прибирання території. А раз на рік крихта має поновлюватися новою, завезеною з іншого регіону. Її висипатимуть на Майдані, і люди, гуляючи, ногами перемішуватимуть її із старою. Це символізуватиме об'єднання України", - розповів Мирний.

Читайте також: Названі найкомфортніші для життя міста України

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

На конкурс подали 149 заявок. Більшість архітекторів були із України, кілька заявок подали росіяни, італійці і тайванці. Організатори кажуть, що конкурс мав виявити уподобання громадськості.

"Ці проекти не можна прямо завтра втілювати у життя. Конкурс провели, аби з'ясувати, що саме хочуть бачити люди на центральній площі столиці. Виявилося, що усім хочеться людяного простору, без величезних скульптур радянського типу. Бо від них одна користь — як орієнтири для зустрічей. Кияни хочуть, щоб Майдан був зручний, із вбиральнями, із пандусами для людей з обмеженими можливостям" - говорить голова ради громадських експертів Наталія Кондель-Пермінова.

Про відсутність фінансування на реконструкцію Майдану натякнув і мер міста, Віталій Кличко.

"Зараз ми шукаємо можливість вивести остаточний проект, і впроваджувати його. Реалізація потребує зусилля, зусилля мінкультури, адміністрації президента і київської міської адміністрації, і в найближчі часи ми зможемо відповісти, скільки це коштуватиме і в які строки можлива реалізація" - сказав Кличко.

Читайте також: Українці збирають кошти для постраждалих у Грузії

Кияни, які прийшли подивитися на проекти, відмітили роботу української команди архітекторів.

"Пропонують поставити біля постаменту, на якому Ленін стояв, драбину. І кожен бажаючий може залізти на місце вождя і відчути себе пам'ятником. Оце по-українськи! Я б сфотографувався на місці диктатора" - каже киянин Андрій. На конкурсі проект із постаментом отримав третю премію.