Японські біологи розробили техніку, яка дозволить трансплантувати стовбурові клітини від донора без відторгнення.

Про це повідомляє Stem Cells Reports. Стовбурові клітини можуть "вирости" в різні органи і тканини організму й бути само обновлюваним біоматеріалом. Головні труднощі нової терапії в тому, що донорський матеріал повинен перепрограмуватися з клітин самого пацієнта і з природної швидкістю. Процедура є дорогою і тривалою. Очікувати операцію необхідно більше року.

В ході експерименту використовували стовбурові клітини, перепрограмованих з клітин мавп. Їх трансплантували в тіло інших представників приматів. Вони повинні були не тільки прижитися, але й перетвориться в пігментний епітелій сітківки ока. Результати показали, що при збігу донора і пацієнта за період у півроку вони не відторгалися.

На другому етапі експерименту біологи проводили дослідження з клітинами людини. Результат виявився аналогічним. Надалі вчені планую створити банк з таким біоматеріалом, який можна буде трансплантувати будь-якій людині.

Нагадаємо, вчені навчилися зламувати мозок людини.

Популярні новини зараз
Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Українців попередили про "важкі" платіжки за світло Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить
Показати ще