На Таманському півострові, де раніше знаходився грецький поліс, археологи знайшли бронзовий шолом коринфського типу, датований V ст. до н. е. Цей військовий предмет обмундирування можна назвати класичним - у подібних шоломах стародавні скульптори зображували Перікла і богиню Афіну.

Цю інформацію повідомили в Інституті археології РАН.

Давньогрецький шолом

Подібні шоломи відносяться до коринфського типу. Вони були розповсюджені в VI-V ст. до н. е й отримали свою назву по місту Корінфі на Пелопоннесі. Предмети озброєння намагалися робити подібними до відра з прорізами для очей - для повного захисту голови. Проблема полягала в тому, що такий шолом заважав пересуватися, так як обмежував огляд воїну. Через деякий час конструкцію модифікували для зручності. Зазвичай верх шолома прикрашав гребінь, виготовлений з кінського волосу.

Розкопки на Тамані

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Археологи, які знайшли шолом, почали розкопки ще три роки тому. Керував експедицією Роман Мимохід. Дослідникам вдалося виявити понад 600 поховань мешканців грецького поліса. Зовсім нещодавно археологи знайшли поховання воїнів-вершників, які датуються приблизно третьою чвертю і початком останньої чверті V століття до н. е.

Останню знахідку - коринфський шолом, визнали унікальною в своєму роді. Імовірно, його господарем був загиблий воїн. На жаль, ні історики, ні археологи поки що не можуть з'ясувати, в якій війні він брав участь. Зрозуміло одне - загиблий був повноправним заможним громадянином одного з грецьких полісів. Вивчення таких об'єктів допоможе вченим краще зрозуміти процеси давньої колонізації територій.

Як повідомляв раніше портал "Знай.uа", а розкопках в Пачакамаке (Перу), група археологів з Брюссельського вільного університету виявива аномальну мумію, яка була згорнута в полотняний згорток, але все одно збереглася.

Храм Пачакамак, на території якого була виявлена дивна мумія, вважається важливим археологічним памтником Перу. Комплекс складається з піраміди, кладовища, святилища — все це в цілому називається храмом. На цьому місці проводилися жертвопринесення і різні обряди. Поступово храм перетворився на адміністративний центр.