Про це пише Народна Правда. Далі наводимо матеріал видання без ремарок редакції.

Очільник Офісу президента Андрій Єрмак 22 квітня на Facebook-сторінці повідомив, що звільнений з посади міністра фінансів Ігор Уманський відсьогодні отримав посаду його офіційного радника. Перед колишнім міністром поставлено головне завдання – розібратися з можливою корупцією в митних і податкових органах. Але чи "чистенький" сам пан Уманський, розбиралися вітчизняні ЗМІ.

"Команда Володимира Зеленського налаштована на жорстку боротьбу з корупцією. І мене надзвичайно обурила інформація про корупційні "схеми" на митниці та у податковій, які озвучив екс-міністр фінансів Ігор Уманський. Тому я запропонував йому механізм, який допоможе винищити ці оборудки. Він у статусі мого офіційного радника матиме доступом до інформації державних органів. Ми створимо координаційну міжвідомчу групу за участю представники різних правоохоронних структур, в тому числі, й міжнародних аудиторів із відповідним досвідом. Також буде група потужних фінансових аналітиків. Вони мають вивчити усі процеси на митниці та податковій і знайти всі "схеми". В результаті ми плануємо отримати від них аналітику та пакет пропозицій, як ці схеми закрити раз і назавжди. А суспільство, нарешті, має відкрито отримати відповіді на всі неприємні запитання про корупцію в цих державних органах", - наголосив голова Офісу президента Єрмак.

Довідка.

Уманський двічі обіймав посаду першого заступника міністра фінансів - у 2008-2010 роках у команді Віктора Пинзеника, після звільнення якого виконував обов'язки міністра, і у 2014-2015 роках у команді міністра Наталії Яресько. Ігор Уманський був призначений на посаду глави Мінфіну 4 березня 2020 року, а 30 березня Верховна Рада звільнила його з цієї посади і призначила з другої спроби екс-заступника міністра фінансів і екс-заступника голови Адміністрації президента Сергія Марченка. 2 квітня в одному з інтерв'ю Уманський назвав головною причиною свого звільнення намір звільнити головних ПДВ-схемників країні - голову Державної податкової служби Сергія Верланова і голову Державної митної служби Максима Нефьодова.

Вже після відставки, як повідомляли ЗМІ, Уманський пояснив, що поклав на стіл прем'єра Дениса Шмигаля документи щодо звільнення голів Державних митної та податкової служб Нефьодова та Верланова. Але, як кажуть експерти, пан Уманський забув про власні обов’язки. Зокрема, "секвестр" бюджету, який він подав, був вщент розкритикований депутатами і громадськістю. До того ж, на посади голів Державної митної і Державної податкової служби Уманський планував поставити людей, причетних до численних корупційних скандалів. Тож, на думку голови парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, подібні закиди нагадували більше «заяви ображеного хлопчика, якого змусили піти». Більше того, Ігор Уманський входив до складу ради американської компанії Gase Energy, відомою фінансовими шахрайськими операціями на території США.

Популярные статьи сейчас
Осталась неделя: украинцы рискуют пропустить важную процедуру Пенсионерам дадут скидку на продукты 20%: что нужно взять в магазин Какой будет погода в мае для украинцев: прятать ли зонтики и фуфайки после апрельских дождей Астролог назвал точную дату окончания войны - надежды на 2024 год были напрасны
Показать еще

Якщо почати гортати сторінки цієї історії з самого початку, можна з’ясувати, що компанія GASE Energy, Inc. (раніше - Great East Energy, Inc.) була зареєстрована під назвою Epsilon Corp 17 жовтня 2011 року в штаті Делавер. 10 вересня 2013 року компанія спочатку змінила назву на Gase East Energy, а вже з 13 червня 2014 року назва компанії була змінена ще раз на, власне, GASE Energy, Inc.

Зазначимо, що спочатку компанія позиціонувала себе, як онлайн платформа для допомоги стартапам, та згодом стала займатися купівлею та розвитком об’єктів сфери природного газу в Україні. При цьому компанія GASE Energy не веде жодної господарської діяльності на території США, а діє виключно в Україні. З огляду на це, всі її заокеанські зв’язки є фіктивними – вони створення для виведення капіталу за кордон та подальшу його легалізацію.

Зауважимо, що GASE Energy (США) вже була помічена в міжнародному скандалі за участю регулятора ринку ЦБ США (SEC). Так, під час підписання звітності за 2013 рік GASE Energy SEC офіційно повідомив, що не задоволений звітом компанії за 2013 рік, у зв’язку з тим, що там намагалися завищити запаси газу, на видобуток якого мали дозвіл. Це робилося для того, щоб розмістити більше акцій на ринку ЦП, які могли купити «інвестори», і таким чином, вивести гроші в юрисдикцію США для подальших операцій з легалізації.

Фактично Уманського зі спільниками спіймали на спробі фальсифікувати звітність, у якій його компанія хотіла відобразити роботу 7 шахт у той час, як реально була задіяна у процесі видобутку природного газу (метану) лише одна. Фактично регулятор ринку ЦБ США застосував санкції щодо компанії GASE Energy у зв’язку з підозрою щодо фальсифікації звітності.

Як результат, один з перших майданчиків позабіржового ринку, на якому здійснювала торги GASE Energy, віднесла компанію до категорії "OTC Pink No Information". OTC Pink - це найнижчий і спекулятивний рівень трьох торгових майданчиків для торгівлі позабіржовими акціями. Категорія "No Information" призначена для компаній, які взагалі не розкривають інформацію перед інвесторами, регулятором або групою ОТС Markets. Ще у одному розслідуванні американської Комісії з цінних паперів і бірж, структура Уманського згадується як шелл-компанія – підставна, або фіктивна компанія (наш синонім - "фірми-одноденки"), створена третіми особами для досягнення тих чи інших практичних цілей і приховування істинного вигодонабувача.

Фактично український чиновник найвищого рівні займався фінансовими махінаціями на території США, тому до його компанії були застосовані санкції. Цікаво, що зі сторони України, зокрема у вітчизняних правоохоронних органів, не виникло жодних питань з приводу діяльності компанії, оскільки Уманський на той час обіймав високу державну посаду, зокрема у 2015 році він був заступним міністра фінансів. За інформацією ЗМІ, як підлеглий тодішнього міністра фінансів Наталії Яресько Уманський відновив потоки відшкодування схемного ПДВ і "надавав дах" конвертаційним центрам. За це він, власне, і був звільнений.

Абсурд ситуації полягає у тому, що після того, коли фінансові інституції США вказали на шахрайські дії Уманського у 2015 році, це жодним чином не вплинуло на стрімкий ривок його кар’єри в Україні. Зокрема, до того, як на недовгий час стати міністром фінансів за президента Володимира Зеленського, Уманський кілька років був радником президента Петра Порошенка. Проте на цих посадах він так і не запам’ятався нічим, крім скандалів, пов’язаних з відсутністю результатів у його роботі.

Тож, чи виграє Україна від можливого нового злету кар’єри Уманського вже як радника Андрія Єрмака? Чи не буде зірвано фінансову допомогу Україні від МВФ, зважаючи на те, що Уманський відкрито виступав проти такої співпраці? А головне – чи не постраждає репутація самого президента Зеленського у результаті свіженького кадрового призначення? Що вже казати, адже навіть професійні здібності відставного тритижневого "експрес-міністра" піддаються сумніву фаховою спільнотою, як і його доброчесність.

А тим часом у мережі вже активно дискутують над тим, наскільки призначення Уманського прозоре, зважаючи на звинувачення на адресу голови Офісу Президента та його брата у торгівлі посадами?