Про це пише Міністерство Люстрації.

Наразі в провадженні Східного апеляційного господарського суду знаходиться справа за №913/444/18(913/1558/20) за зверненням начебто представника компанії Primex Steel Trading GMBH адвоката Кароєва, в якому він просить ухвалити нове рішення щодо накладення арешту на відомий на всю Україну і не тільки метал виробництва ПАТ «Алчевський металургійний комбінат», і передати його на зберігання пану Кароєву Андрію Володимировичу, повноваження якого підтверджені тільки виписаним самому собі паном Кароєвим ордером, та/або уповноваженій на зберігання державній установі (підприємству). На додаток пан Кароєв просить зобов’язати Державне підприємство «Маріупольський торговельний порт» не здійснювати без відповідального зберігача майна будь-яких дій щодо переміщення металу. Як стало відомо, ПАТ «АМК» вже декілька місяців не може забрати з порту метал, який не випускається з території порту, незважаючи на судове рішення про зняття арешту з металу в рамках кримінального провадження і повернення «АМК» вилученого та заарештованого металу в Маріупольському порту.

Здавалося б - такий собі цікавий збіг. Чи, може, це все ж таки чергова зухвалість осіб, що намагаються через українську Феміду вирішити свої проблеми, сидячі в країні-сусіді?

Слід нагадати деякі факти.

В листопаді 2018 року заголовки провідних українських, і, що цікаво - російських засобів масової інформації, рясніли новиною про те, що в Маріуполі заарештували більше 3 тисяч тон продукції Алчевського меткомбінату, що перевозився з російського порту Темрюк на судні COMET. І це менш ніж через рік після того, як Корпорація «Індустріальний Союз Донбасу» повідомила про втрату контролю над виробничими активами ПАТ «Алчевський металургійний комбінат», а ПАТ АМК заявив в січні 2018 року, що не здійснює жодних товарних, виробничих, фінансових операцій у місті Алчевськ, не здійснює та до моменту відновлення контролю над виробничими активами у місті Алчевськ не має наміру здійснювати ввезення чи вивезення будь-яких продуктів, товарів, матеріальних цінностей з міста Алчевськ через лінію розмежування у зоні проведення антитерористичної операції чи через ділянки державного кордону України, які тимчасово перебувають поза контролем Державної прикордонної служби України та Державної фіскальної служби України.

Популярные статьи сейчас
Украинцы могут остаться без отопления и горячей воды: коммунальщики предупредили о рисках Жизнь станет слаще без сахара: в Украине супермаркеты обновили цены на соль, майонез и кетчуп Поймали на улице и принудительно увезли в ТЦК: украинцам рассказали, как себя вести Школы теперь ждут массовые проверки: родители добились своего
Показать еще

Першим про арешт металу в Маріупольському порті повідомив на своїй сторінці в фейсбуці тодішній Генеральний прокурор України Юрій Луценко, додавши, що всі причетні будуть притягнуті до відповідальності за статтею про фінансування тероризму.

Втім, ще до арешту металу АМК в Маріупольському порту не був новиною той факт, що активи АМК були передані в управління сумновідомої компанії «Внешторгсервис», підконтрольної втікачу - українському олігарху Курченку, який фактично фінансує терористів на Донбасі.

Вже 28 листопада 2017 року так зване Міністерство юстиції так званої ЛНР повідомило про акредитацію (мовою оригіналу) «Филиала №12 «Алчевский металургический комбинат Закрытого акционерного общества «ВНЕШТОРГСЕРВИС».

Тому, коли у 2018 році прикордонниками України було виявлено більше 3 тис. тон металопродукції, виробленої на АМК та фактично вкраденої у законних власників структурами Курченка, на борту судна COMET під прапором Ліберії, яке зайшло до Маріупольського порту на дозавантаження, оперативна реакція правоохоронних органів України не змусила чекати на себе - метал був вилучений і арештований.

Так, 30 жовтня 2018 року ухвалою слідчого судді Лисичанського міського суду було накладено арешт на металургійну продукцію ПАТ «АМК», яка знаходилась на судні СОМЕТ в ДП «Маріупольський морський торговельний порт».

Отримувачем вкраденої в ПАТ «АМК» продукції в документах значилася компанія з Німеччини «PRIMEX STEEL TRADING GMBH». А з Алчевську вантаж відправляли АТ «РЖД Логістика» (РФ) та ТОВ «Перша логістична компанія» (РФ) на адресу офшорної компанії «Vartech Enterprise Limited», яку медіа пов’язують з Сергієм Курченком. Вказаний вантаж фактично направлявся для вивантаження в бельгійському Антверпені.

Рішенням суду металургійна продукція була заарештована і передана в якості речового доказу на відповідальне зберігання до ДП «Маріупольський морський торговельний порт».

Влітку 2020 року, ПАТ «АМК» змогло дочекатися справедливого рішення і ухвалою слідчого судді Сєвєродонецького міського суду Луганської області від 31 липня 2020 року. Арешт було скасовано та ухвалено повернути вилучену як речовий доказ металургійну продукцію її законному власнику - ПАТ «АМК».

При цьому в Ухвалі від 31 липня 2020 року зазначалося, що ПАТ «АМК» є законним власником металургійної продукції, і її придбання компанією «PRIMEX STEEL TRADING GMBH» відбулося по підробленим документам, протиправно та незаконно.

Ухвала від 31 липня набула законної сили і є судовим рішенням, яке підлягає обов’язковому виконанню, а в разі його умисного невиконання закон України передбачає кримінальну відповідальність,

Здавалося б, справедливість, хоча б частково, відновлена. І ПАТ «АМК» врешті-решт отримало змогу розпоряджатися належним йому майном. Але подальший розвиток ситуації продемонстрував, що дехто, мабуть, живе в іншому вимірі реальності, в якій їм начхати на рішення судів та долю українських підприємств.

Чому так? Тому що ПАТ «АМК» вже протягом декількох місяців не може забрати своє майно через перешкоджання з боку ДП «Маріупольський морський торговельний порт» і Азовської митниці.

І поки АМК не може забрати свій метал, якийсь пан Кароєв, незважаючи на існуюче судове рішення намагається забезпечити інтереси в першу чергу Курченка і терористів, і знов відібрати вкрадений у АМК метал, але наразі - зухвало використовуючи українську Феміду.

Ухвалою Господарського суду Луганської області від 13 жовтня 2020 року українська Феміда стала на захист саме України та українських підприємств, що потерпають від свавільних дій окупантів, і у задоволенні клопотання пана Кароєва було відмовлено. Проте компанія «PRIMEX STEEL TRADING GMBH» оскаржує вищезазначену ухвалу в апеляційному порядку.

Тому доля майна, яке на законних підставах належить українському підприємству, та яке було вкрадене у підприємства окупантами, залежить від справедливості судової влади України та від того, чи вважають себе люди, уповноважені діяти іменем України, саме громадянами України.