З обмеженою кількістю готівки в руках і невизначеною економічною ситуацією, більшість людей обирають безготівкові операції. Цифрові транзакції забезпечують кращу прозорість, масштабованість та підзвітність. Така тенденція змушує все більше торговців приймати цифрові гроші.

Регулювання та прийняття споживачами затьмарюють часові рамки розвитку безготівкового суспільства, однак, безумовно, відсутність готівки з часом стане більш поширеною і проявиться практично в кожній сфері нашого життя. Найбільш помітне цифрове перетворення можна побачити в ігровій індустрії. Великі компанії, такі як PokerStars, XY Gaming та ін., пропонують своїм клієнтам безліч безготівкових опцій, включаючи Apple Pay, Android Pay, PayPal, електронні чеки та багато інших. Навіть нова версія Монополії вже не оперує готівкою і приймає лише безготівкові транзакції.

наличка

Але відмова від готівки торкнулася не лише ігрової індустрії. Після чергової крадіжки в південному лондонському пабі Crown and Anchor, Арбер Роджажа вирішив, що з нього досить. Злочинців принадила готівка, що залишалася в пабі після закриття, але що б було, якби готівки в касі взагалі б не було? Власник бару повідомив, що 10-13% від загального доходу була готівка, а решта – транзакції за допомогою карток. Саме тому в жовтні, паб Crown and Anchor повністю перейшов на безготівкові операції. Клієнти можуть використовувати дебетові та кредитні картки, а також безконтактні платежі, включаючи PayPal Android і Apple Pay. Оголошення, розвішані на стінах пабу, повідомляють клієнтів про перехід до безготівкових операцій: "Вибачте, але ми в цифровому віці". Чотири паби фірми тепер відмовляються від готівки, а решта два вирішили повністю відвернутися від банкнот та монет.

Популярные статьи сейчас
Долги аннулируют: украинцам дали новый шанс в трудные времена Пенсионеры получат повышенную пенсию: какие условия Оставят голыми и босыми: коммунальщики пообещали "не радужную перспективу" всем должникам Украинцам 60+ предоставят денежную помощь, можно пригласить родных: как подать заявку
Показать еще

Як заявив пан Роджажа, що стало початковим кроком по запобіганню крадіжкам, стало своєчасним діловим рішенням. Для співробітників компаній переваги роботи в безготівковому режимі включають в себе відсутність необхідності підраховувати нескінченні стерлінги в кінці зміни. І керівникам більше не потрібно подорожувати по місту з мішками готівки, які треба передати в банк. До того ж, існують додаткові витрати на обробку касових операцій порівняно з цифровими. Власник додав, що, хоча він мав декілька скарг від клієнтів, реакція, як правило, була позитивною. Падіння в бізнесі не було помічено.

У вересні паб у Саффолку заявив, що вони перші у Великобританії, хто перейшли на цифрові операції. З тих пір, в Британії виникла лінія "безготівкових кафе". Загалом, установи, які відмовляються від "реальної" валюти, стають все більш поширеними в усьому світі. В Нью Йорку такі кафе стають все більш поширеними. В Сінгапурі з’явився новий супермаркет, де роботи пакують ваші сумки, а банкноти не приймаються. Навіть Ikea у Швеції експериментувала з безготівковим магазином.

В Ікеа виявили, що людей, які наполягають на оплаті готівкою досить мало, всього - 1,2 на кожні 1000. Таким чином, навіть пропонувати їм безкоштовну їжу в магазині було фінансово виправдано. Дейв Берч, Директор з питань платежів у Consult Hyperion заявив, що наявність такої відносно невеликої кількості безготівкових закладів є досить дивною. Він вважає, що деякі суспільства сприймають цифрову революцію швидше, ніж інші. Відмова від готівки дозволяє персоналу роздрібної торгівлі витрачати більше часу на клієнтів, додає пан Берч. А касові апарати, нафаршировані брудними банкнотами, не захаращують простір.

Деякі клієнти все ще віддають перевагу готівці з міркувань конфіденційності та безпеки, зазначає останній звіт. Інші живуть у районах, де погане покриття на мобільному телефоні та часті перебої з електропостачанням роблять грошові кошти найбільш надійним способом оплати. Про це повідомляє нещодавнє дослідження, проведене компанією валют Travelex у Великобританії, Австралії, Бразилії та Південній Африці. Дослідження показало, що близько чверті людей як правило не хочуть відмовлятися від готівки - незважаючи на технологічні зміни та зростання цифрових платежів. Безготівкові технології не зможуть повністю замінити гроші ... люди щасливіші, коли існує рівновага між цими двома сторонами, відзначає Travelex. У багатьох країнах Європи обсяг і вартість вилучення готівкових коштів в банкоматі падає, однак у деяких місцях цифри зростають.

У будь-якому місці, де обсяг використання готівкових коштів залишається високим, підприємства можуть виявити, що існують нормативні чи правові перешкоди для безготівкових операцій. Наприклад, у липні центральний банк Китаю заявив, що компанії та приватні особи не повинні відмовлятись від грошових коштів клієнтів. На початку грудня китайський роздрібний торговець Hema отримав догану від банку за прийняття виключно цифрових та карткових платежів.

Тому, хоча обсяг використання готівкових коштів безсумнівно знижується, готівка, звичайно, ще буде з нами довго. "Безготівкове суспільство - це не суспільство, яке буквально не має грошових коштів", - підсумовує пан Берч. "Це суспільство, в якому грошові кошти є економічно недоцільними, і я думаю, ми йдемо до цього".