В штаті Вайомінг на території США знаходиться мрія альпіністів всього світу. Посеред рівнини прямо з землі виростає величезний базальтовий стовп зі зловісною назвою "Вежа Диявола" . При висоті всього 386 метрів, дуже мало хто з альпіністів може похвалитися тим, що підкорив цю вершину.

Не дає спокою "Вежа Диявола" і вченим зі всього світу. Уже багато років вони намагаються пояснити природу цього утворення. Вся конструкція візуально здається химерним об'єднанням тисяч шестикутних колон, що ідеально припасовані одна до одної. На думку дослідників, це природне будівництво є відголоском древнього світу, коли на Землі панували кремнієві форми життя. Індіанці назвали цю гору Мата Тіпіла, що в перекладі означає «Будинок ведмедя».

Бездоганно правильна форма і великі розміри роблять версії про виникнення цього гірського утворення неймовірними. Чи то великий гіпертрофований спил доісторичного дерева, то чи споруджений інопланетними істотами злітний майданчик або творіння самого диявола - розібратися з цим приїжджають у створений ще в 1906 році в цій місцевості Національний парк сотні тисяч туристів з усього світу. Сама вершина в США має статус Національного монумента.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Під мікроскопом у зрізі звичайного стебла льону біологам вдалося розгледіти практично повну відповідність зі структурою цього природного монумента, також шестикутники подібної форми використовують бджоли для побудови сот. Цей факт вказує на те, що «вежа» в давнину була живим організмом, адже природа усвідомлено створює свої шедеври, використовуючи шестикутні структури, через те, що вони мають найменший периметр серед фігур рівної площі. Це дозволяє ефективніше використовувати весь вільний простір у тканинах. Неймовірно, але є й інші докази, які свідчать про те, що «Вежа Диявола» - доісторичне кремнієве дерево. І зараз по всьому світу розташовані тисячі подібних структур, що мають у своїй будові основу з шестикутних колон.

Найближчий до нас наочний доказ розташований в Україні - всього в 350 кілометрах від столиці - в селі Базальтове Костопільського району Рівненської області. Саме там знаходиться єдина в Україні гряда вражаючих багатогранних колон, які простягаються на відстань у 320 метрів. Колони також вибудувані з геометричною точністю.

Експерти встановили, що верхній шар колон у «Вежі Диявола», як і в інших подібних об'єктах, через контакт із вітром і вологою відшаровується - це підтверджує, що як і в будь-якого живого організму, у цих дерев була система життєзабезпечення. На думку дослідників, багато тисяч років тому Землю покривали кремнієві дерева, що досягали у висоту до кілометрів 60, але вони загинули через катаклізм, поки не встановлений наукою. Коли вдасться вияснити причини їхньої загибелі - невідомо, адже вибухова хвиля знищила всі залишки цих височенних утворень. Вижити змогли так звані пеньки, що залишилися біля поверхні Землі.

Але є й інша думка, відповідно до якої «Вежа Диявола» і подібні до неї природні чудеса утворилися з магматичного розплаву, який піднявся з глибин Землі і застиг у вигляді шестигранних колон. Фізики розрахували енергію, необхідну для рівномірного розподілу лави, і довели, що на початкових стадіях її охолодження на поверхні магми утворюються тріщини, що призводять до формування прямокутних, а при подальшому охолодженні - і шестикутних колон. Вік найдавніших геологічних відкладень, представлених на території пам'ятки природи, оцінюється від 225 до 195 мільйонів років.

Швидше за все, істина десь посередині, оскільки в опонентів немає безапеляційних доказів своїх версій і їм поки зручніше приховувати повну інформацію про природу таких "веж" адже пояснити її вони не в змозі.

Сайт "Знай" вже неодноразово писав про чудеса природи, які не розгадані до наших днів.