Танення льдовиків може викликати екстремальні зміни погодних умов і спровокувати непередбачувані зміни температури по всьому світу, що призведе до кліматичного хаосу на планеті.

Дослідники з канадського університету Макгілла змоделювали сценарій зміни клімату виходячи з поточної кліматичної політики держав і міжнародних організацій, пише EurekAlert.

Передбачається, що площі льодовиків в Арктиці і Антарктиді будуть скорочуватися, що до 2100 року призведе до змін температури і циркуляції потоків води в океанах.

Нагадаємо, найстарший і найміцніший льодовик на півночі Гренландії, який вчені вважали непорушним, почав танути

"У рамках поточної моделі ми рухаємося до потепління на 3-4 градуси вище доіндустріального рівня, через що в океани потрапить великий обсяг талої води з Гренландії і крижаного щита Антарктиди. В нашому сценарії розвитку подій це призведе до порушення морських течій і зміни температур ", - зазначив провідний автор досліджень, професор центру вивчення Антарктиди Нік Голледж.

Відповідно до моделі, ефект від танення льодів не буде рівномірним - так, надходження талої води в Гольфстрім послабить течію, що в результаті підвищить температуру в Арктиці, на сході Канади і в Центральній Америці, тоді як на північному заході Європи, навпаки, похолодає.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Нагадаємо, екологи б'ють на сполох: глобальне потепління вже змінило кліматичні зони.
Цей процес уже запущений, і він відбувається досить швидко. Останні погодні аномалії свідчать про те, що кліматичні зони змінюються. Вчені заявили, що вже зараз настав переломний момент - вода в Баренцевому морі стала занадто теплою, а клімат змінюється від арктичного до атлантичного.

Як повідомляв портал Знай.ua, вчені дуже занепокоєні тим фактом, що швидкість руйнування антарктичної криги за період з 1979 по 2017 рік зросла більш ніж у шість разів

Також Знай.ua писав, на Землі виявили гігантські мертві зони: перші провісники кінця