Режисер Росс Кауфман і продюсер Ксан Паркер розповідають про свій досвід участі в проекті з врятування тигрів та роботи над документальним фільмом «Врятувати Тигра» в ексклюзивному інтерв’ю для Discovery Channel та Знай.ua

1. Тигри не єдиний вимираючий вид на планеті. Що мотивувало вас зняти документальний фільм про збереження цих конкретних тварин?

У 2016 році Discovery встановив партнерські відносини зі Світовим фондом дикої природи для реалізації проекту C.A.T. Метою проекту є збереження середовища проживання тигрів, для якого спочатку було виділено 1 мільйон акрів території в Індії і Бутані, який згодом виріс до 2 мільйонів.

Discovery звернувся до мене з проханням створити окремий фільм, який відповідав би ініціативи проекту і послужив би інструментом для залучення людей до ідеї збереження популяції тигрів. В ході досліджень мої продюсери перейнялися ініціативою подвоїти чисельність тигрів до 2024 року. Я відразу зрозумів, що такий фільм буде затребуваним. Discovery тепло прийняв мої ідеї і дав мені можливість зняти дійсно незалежний фільм. Ми спілкувались з людьми і організаціями з усього світу, які були глибоко захоплені порятунком тигрів, і ми зупинилися на двох захоплюючих історіях: одна з Росії і одна з Індії, навколо яких ми і побудували сюжет фільму. (РОСС)

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

2. Для тих, хто не знайомий з тиграми, які забобони ви можете спростувати щодо цих тварин?

Тигрів люблять і шанують у всьому світі, в усіх культурах, і на всіх континентах. Іронія цієї загальної любові і захоплення ними полягає в тому, що це буде або причиною вимирання виду, або
причиною його порятунку. Ця культова одержимість владою і таємничістю образу тигра робить частини його тіла затребуваними серед браконьєрів і на чорних ринках. Тієї ж одержимістю пояснюється і бажання мисливців минулого століття продемонструвати свою силу, вбивши короля джунглів. Але люди в усьому світі також люблять тигрів за їх красу і велич, і цю любов можна використати, щоб привернути увагу людей до проблеми збереження цих благородних тварин.
(КСАН)

3. Який цікавий факт про тигрів і їх життя ви дізналися під час зйомок?

Насправді це не було чимось новим, але зйомки фільму нагадали мені про те, що самки і дитинчата виду є ключовими для популяції. Саме Кайлаш Санкхала популяризував для нас цю ідею, і з тих пір Павло Фоменко і його колеги підтримують її. (КСАН)

В ході зйомок фільму я дізнався, що проблема з популяцією тигрів є не стільки результатом браконьєрства, скільки проблемою збереження їх місць проживання. Якщо у тигрів досить землі та їжі, то їх вид буде процвітати. Тигри дійсно розмножуються як коти, тому, якщо вони захищені, їх популяція буде рости. (РОСС)

4. У трейлері є рядок: «Рятуючи тигрів, ми рятуємо і себе в якійсь мірі». Що ви хотіли цим сказати?

Вплив людської діяльності на навколишній світ важко переоцінити. Від колоніалізму до індустріалізації, до того, як ми використовуємо природні ресурси і міграції, викликані зміною клімату, - ми піддаємо небезпеці дику природу, з якою ми живемо на цій планеті. Але якщо ми зробимо все необхідне для порятунку таких видів, як тигр, то це допоможе зберегти планету для майбутніх видів і поколінь. (КСАН)

5. Чи були ви поруч з тиграми під час зйомок документального фільму? Якщо так, то чи доводилося вам перебувати в будь-яких небезпечних ситуаціях?

При плануванні фільму ми знали, що тигрів дуже важко розгледіти в дикій природі, тому ми знали, що повинні бути готові, коли побачимо їх. Нам дуже пощастило, ми помітили кілька тигрів в індійських джунглях і підібралися до тигрів на Далекому Сході в Росії. Але у нас ніколи не було відчуття, що ми знаходимося в небезпеці, тому що поруч з нами завжди знаходилися експерти по збереженню тигрів, і вони були дуже обережні, коли мова йшла про безпеку. (РОСС)

6. Яким був ваш самий незвичайний досвід під час зйомок матеріалу про тигрів і людей, які намагаються їх врятувати? Зустріч з ними якось змінила вас?

Напевно, простий факт того, наскільки мисливці близькі до природи і є найбільш відданими її захисниками. Звичайно, в кожній культурі сама традиція полювання дуже різна, але на
російському Далекому Сході полювання майже завжди пов'язано з заробітком і виживанням. Насправді, мисливці, яких ми зустріли, були дуже стурбовані збереженням тайги. (КСАН)

7. Як ви вважаєте, чи можливо заселення російського Далекого Сходу тиграми? На Далекому Сході Росії процес заселення вже почався. Різні природоохоронні організації, деякі з яких показані у фільмі, роблять неймовірну роботу по відродженню популяції тигрів вже протягом 30 років.

Тепер Discovery і WWF-US націлилися на найбільший національний парк Росії - Бікін, який буду показаний у фільмі. Їх мета - підтримати популяцію тигрів в межах 3,7 млн. акрів і повністю профінансувати ділянку до 2022 року. (РОСС)

8. Чи зустрічалися ви з цікавими людьми з WWF в Росії і дізналися щось нове про їхню діяльність?

Усі люди, з якими ми познайомилися під час зйомок, дуже цікаві особистості! Є кілька впливових організацій і сотні неймовірних людей, що працюють в Росії в сфері дикої природи: Товариство
охорони дикої природи, Амурський тигровий центр, інспектори мисливського уряду Росії. Павло Фоменко з WWF, головний герой нашого фільму, - один з найбільш харизматичних і цікавих
людей, з якими мені доводилось працювати. Його знання, досвід і ентузіазм не мають кордонів. Поки ми знімали фільм, його історія прийняла складний поворот, але стійкість Павла була на вищому рівні. У всіх, кого ми зустріли, було заразливе відчуття цілеспрямованості. Бути свідком їх неймовірної роботи - від спроб врятувати дитинчат, залишених на самоті в дикій природі, до проведення ветеринарних оглядів тигрів на відстані витягнутої руки камери, до повернення тигрів в дику природу - надихнуло мене ще більше. (РОСС)

9. Як зникнення видів впливає на людство і нашу екосистему в цілому?

Вимирання будь-якого виду - це ознака того, що часто називають «шостим масовим вимиранням», процес, який вже розпочався. Це перше масове вимирання, викликане людиною. (КСАН)

10. Що глядачі повинні засвоїти після перегляду вашого документального фільму?

Моя мета - це показати неймовірне прагнення наших персонажів врятувати тигрів. Якщо ми зможемо змусити людей закохатися в наших героїв і їх ентузіазм, то я сподіваюся, що наша аудиторія захоче стати частиною цієї важливої ​​місії з порятунку тигрів. Наше завдання полягає в тому, щоб створити загальне почуття любові і співчуття до цієї благородної тварини. (РОСС)

Побачити на власні очі результат цього неймовірного проекту можна в документальному фільмі «Врятувати Тигра», прем’єра якого відбудеться 31 березня о 21:00 на Discovery Channel.