Історія авіабомб почалася з падаючих з неба металевих «стрілець», флешетт. Їх нащадки застосовувалися американськими ВПС в Кореї і В'єтнамі: металеві стріли «Лінива собака» важили по 20 г , але могли щільно втикати кожен квадратний метр, пробиваючи наскрізь і автомобіль, і навіть бомбардувальник. Тоді в 1950-х Джеррі Пурнель, що працював у Boeing, запропонував використовувати подібні боєприпаси для бомбардувань з орбіти. На Заході ця концепція отримала назву «Стрижні бога» (Rods of God), і військові до дотепер не залишають спроб втілити її на практиці.

В останніх відкритих документах ВПС США мова йде про вольфрамові стрижні довжиною 6,1 м і діаметром 0,3 м, масою 9 т. На задньому кінці такого стрижня розміщуються найпростіші рулі і мініатюрна система управління, здатна забезпечити кругове ймовірне відхилення менше 30 м. Б'ючи в мету, такий снаряд буде рухатися на швидкості 3,4 км/з, набираючи кінетичну енергію 5,8 млн джоуль на кожен кілограм маси. Для порівняння: тротил при вибух вивільняє менше 4,2 млн Дж/кг. Вольфрам, що падає з небес виявляється могутніше звичайної вибухівки, а цілий вольфрамовий лом буде мати тротиловий еквівалент не менше 11,5 т.

До щастя, виведення цієї маси металу на орбіту для удару до дотепер залишається дуже дорогим підприємством. Американські шатли могли б брати не більше трьох таких стержнів.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Все змінилося з появою SpaceX. Новий космічний гравець вже готує до серійного запуску полнопоточний ракетний двигун закритого циклу Raptor. На його основі створюється двоступенева ракета BFR, і прототип її другої ступені повинен піднятися в повітря уже в цьому році. Завдяки потужному багаторазовому носію SpaceX збирається знизити вартість виведення вантажів у космос словами Ілона Маска, у «50 тисяч разів»

Якщо американські військові дійсно використовують BFR в якості носіїв, здатних забезпечити швидкий глобальний удар, то на деякий час вони виявляться тут монополістами. При цьому така орбітальна зброя буде цілком легальною, адже вона не несе ядерних боєголовок. Іншим державам залишиться наздоганяти одночасно і Пентагон, і SpaceX.

Нагадаємо, що компанія Microsoft випустила свій браузер Edge.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що компанія Mozilla прискорила роботу браузера Firefox.

Знай.uа писав, що смартфон Vivo NEX 2 незабаром з'явиться на прилавках.