Дослідники здійснили прорив у медицині, відкривши нову систему груп крові під назвою MAL, яка може врятувати тисячі життів. Це відкриття розгадало загадку, яка залишалася нерозв'язаною понад 50 років. Уперше антиген AnWj був виявлений у 1972 році, але науковці довгий час не могли зрозуміти його природу.

Команда дослідників з NHS Blood and Transplant (NHSBT) у Великобританії, використовуючи генетичне тестування, нарешті змогла ідентифікувати цей загадковий антиген. Це дозволило їм створити перший у світі тест для визначення людей з унікальною групою крові, у яких антиген відсутній. Зараз вчені можуть надавати більш точну медичну допомогу цим пацієнтам.

Група крові. Фото Freepik
Група крові. Фото Freepik

Щорічно в світі реєструється близько 400 людей з такою рідкісною групою крові. У цих пацієнтів відсутність антигену часто пов'язана з серйозними гематологічними захворюваннями або навіть деякими видами раку, що пригнічують вироблення антигену. Проте невелика кількість людей має таку особливість через генетичні причини.

Тест, розроблений у NHSBT, значно полегшить переливання крові для цих пацієнтів, адже для них підбір донорів був надзвичайно складним завданням. До цього часу пошук відповідної донорської крові для таких рідкісних пацієнтів був викликом для медиків у всьому світі.

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 23-29 вересня для всіх знаків Зодіаку: розвиток Козорогів, залежність Дів та розгубленість Раків Нижче вже не буде? Озвучено курс долара на кінець осені "Посилення силової мобілізації": адвокат пояснив, чим обернуться повістки від "Укрпошти" Яйця їм наші не підходять: ще одна країна просить про заборону продуктів з України
Показати ще

Кров / фото: Pixabay
Кров / фото: Pixabay

Цей прорив має величезне значення для медицини, адже він не тільки убезпечить процедуру переливання крові, але й дозволить вченим інших країн проводити подібні дослідження. NHSBT вже надає антитіла іншим дослідникам, допомагаючи їм вивчати особливості цієї рідкісної групи крові.

Відкриття MAL-системи — це не просто крок уперед у медицині, а й можливість врятувати тисячі життів по всьому світу. Кожен пацієнт з рідкісною групою крові тепер зможе отримати необхідне лікування без ризиків, пов'язаних з переливанням невідповідної крові.

Нагадаємо, зрада партнера може викликати хвороби тіла: вчені зробили сенсаційне відкриття

Раніше ми розповідали, що рослини "розмовляють" одна з одною, і ми зможемо незабаром вивчити їхню мову - науковці

Також, чоловік потай від дружини завів дитину з її сестрою: "Моя мати на 100% підтримувала їхні стосунки