Вчені з Мадрида придумали, як зробити системи опалення та кондиціювання (HVAC) кориснішими – вони запропонували використовувати потоки повітря, створювані цими системами, для вироблення електроенергії.

Команда дослідників протестувала цю ідею в дата-центрі в Колумбії, встановивши вертикальні вітряні генератори. І ось результат: такі турбіни можуть генерувати близько 468 МВт·год енергії на рік, що значно скорочує витрати на електрику та викиди вуглекислого газу.

Про це пише Interesting Engineering.

Людина вмикає кондиціонер
Людина вмикає кондиціонер

Популярні новини зараз
"Йде циклами, закінчиться все раптово": відомий астролог визначив, коли фінал війни Що змінилося у мобілізації чоловіків 50-59 років: пояснення ТЦК Похолодання, вітер та мокрий сніг: до України із запізненням мчить романтичний жовтень На опалення дадуть 16 тисяч: хто може отримати гроші
Показати ще

Як це працює?

Вентилятори систем HVAC створюють постійний повітряний потік, який можна перетворити на штучний "вітер". Дослідники вибрали вертикальні вітряні турбіни через їх компактність та ефективність. Турбіни розмістили прямо на охолоджувачах системи кондиціювання, де вони можуть працювати цілодобово, видобуваючи чисту енергію.

Ідея виявилася успішною: турбіни, що використовують повітря від охолоджувачів, можуть виробляти більше енергії, ніж потрібно самому дата-центру. Цей надлишок, близько 131,2 МВт год на рік, можна використовувати для інших потреб або передати в мережу. Плюс це рішення допомагає уникнути викидів понад 300 тонн вуглекислого газу на рік.

Таким чином, HVAC-системи можуть не тільки охолоджувати приміщення, але й допомагати у боротьбі зі зміною клімату.

Нагадаємо, що зробити зараз, щоб зберегти тепло взимку: рекомендації експертів

Раніше ми писали про те, що створення ОСББ в Україні стало простіше: гроші на підтримку дадуть

Крім того, Знай.ua повідомляв, засор в унітазі піде за 15 хвилин: як вам у цьому допоможе пакет, стародавній лайфхак