З'ясувалося, що основний удар шкідливих продуктів горіння доводиться не на дихальні шляхи, як очікувалося, а на шкіру. Великої небезпеки для здоров'я ці речовини не представляють, але вони можуть стати додатковим фактором ризику для тих, хто часто готує м'ясо таким чином.

При смаженні барбекю або шашлику виділяються поліциклічні ароматичні вуглеводні – сполуки, що утворюються при горінні органічної сировини. Вони підвищують ризик розвитку онкологічних захворювань у тих, хто часто піддається їх впливу, наприклад, у пожежників.

У новому дослідженні взяли участь 20 чоловіків у віці від 22 до 25 років. Вчені запросили їх на барбекю на відкритому повітрі, експеримент тривав 2,5 години. Перед початком експерименту усі волонтери здали на аналіз по три зразка сечі, зібраних з інтервалом у кілька годин. Учасників розділили на три групи.

Добровольці разом готували м'ясо на вогні, але тільки одній групі дозволили їсти його – так вчені з'ясовували, як впливають на організм поліциклічні ароматичні вуглеводні, які поступають з їжею. Друга група перебувала біля вогню без будь-яких засобів захисту від диму, а люди з третьої групи носили респіратори зі стисненим повітрям, так що дії диму піддалася тільки їх шкіра. Після експерименту чоловіки ще раз здали сечу на аналіз.

Популярні новини зараз
Через постійні відключення платіжки за світло рахуватимуть по-новому: що зміниться для українців Нові виплати по 2200 гривень: кого це стосується та як отримати Три знаки Зодіаку, які потраплять у справжню зимову казку: хто купатиметься у святковому настрої, романтиці та гармонії Чого потрібно позбутися перед Новим роком: залиште в минулому ці 5 речей, щоб почати все з чистого аркуша
Показати ще

Вчені проаналізували кількість продуктів розпаду поліциклічних ароматичних вуглеводнів у зразках сечі, а також вивчили проби повітря, зібрані під час експерименту. Як і очікувалося, найбільшу кількість цих речовин отримали ті, хто їв смажене м'ясо. Проте другим за ступенем небезпеки джерелом канцерогенів виявився вплив на шкіру, а не вдихання диму.

Знизити ефект шкідливих речовин допомагає одяг з довгими рукавами, проте вчені з'ясували: тканина дійсно захищає шкіру, але недовго. Коли матерія просочується димом, шкіра отримує ще більше канцерогенів. Щоб знизити ризик для здоров'я, вчені рекомендують міняти одяг відразу ж після готування шашлику.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, що відомий шеф-кухар поділився рецептом ідеального шашлику.