Недолік сонця, свіжої зелені, овочів і фруктів не тільки впливає на настрій і тонус, але і на роботу мозку. Але навіть взимку цей життєво важливий орган, який контролює роботу всього організму і настрій, можна підтримувати в хорошій формі. В тому числі, за рахунок недорогої і смачної їжі.

Напевно ви не раз чули, що «мозку потрібен цукор». Насправді, йому потрібен не цукор, а глюкоза з натуральних продуктів. Рафінований цукор після обробки - це, по суті, штучне, чужорідне для організму речовина. Як і будь-яка хімія, він настільки важкий для засвоєння, що підшлункова залоза і печінка змушені працювати на знос. Цукор стрімко надходить в кров, відбувається потужний викид інсуліну, і рівень цукру падає. У підсумку, ненадовго ви дійсно відчуваєте прилив сил, але потім настає різкий спад енергії. Точно так само діють всі солодощі на основі цукру: припливи радості чергуються з приливами смутку.

Тобто, ніякої енергії ні тілу, ні мозку, цукор не дає. І може бути «швидкою допомогою» тільки в ситуаціях, коли людина непритомніє і його потрібно негайно привести до тями. Плюс, щоб переробити цукор, організму доводиться брати вітаміни, мінеральні речовини з зубів, кісток, нервів і печінки. А це незабаром призводить до проблем зі здоров'ям. Але шкода цукру - це окрема тема.

А мені хотілося порадити кілька головних продуктів, за рахунок яких можна дійсно поліпшити роботу мозку, пам'ять, а також настрій. Як правило, найкорисніші для мозку продукти - ще й відмінні антидепресанти.

Популярні новини зараз
В Україні "намалювали" нові тарифи на газ і світло: скільки доведеться платити у 2025 році Абоненти "Київстар" можуть отримати безліміт майже задарма: що потрібно зробити "Нафтогаз" закликав пенсіонерів по-новому платити за послуги Українців попередили про три місяці без пенсії: у кого будуть проблеми з ПФУ
Показати ще

жирна риба
Такі види риби, як лосось, скумбрія, сардини насичені омега-3 жирними кислотами. Омега-3 - основа для вироблення мієліну, необхідного для хорошої пам'яті і швидкого сприйняття інформації. Відомо, що мозок на 60% складається з жирів, більшість з яких аналогічні омега-3, тому ці кислоти організм використовує для виробництва нейронів мозку.

Ряд експериментів, які проводилися з ініціативи ВООЗ, показали, що регулярне вживання жирної риби знижує ризик вікових змін мозку і перешкоджає розвитку деменції і хвороби Альцгеймера.

Паралельно вчені довели, що омега-3 також сприяють виробленню ендорфінів, так званих гормонів радості, яких в холодний сезон так не вистачає. Якщо ви не можете собі дозволити регулярно вживати рибу, можна замінити її риб'ячим жиром.

ягоди
Чорниця, журавлина, ожина, малина інші ягоди - прекрасні джерела антиоксидантів, що затримують старіння мозку і стимулюють його кровообіг. Ягідний лідер - чорниця. У ній особливо багато корисних для мозку і пам'яті антоціанів, які мають протизапальну і антиоксидантну дію, вони також покращують зв'язок між клітинами мозку. Експерименти показують, що чорниця не тільки покращує пам'ять, але і допомагає в боротьбі з короткочасної її втратою.

Як раніше повідомляв портал "Знай.ua", Мати Маска розкрила секрет успіху сина