Звичайна вода може значно покращити смак віскі. Хіміки з Університету Ліннея розробили механізм, який допоможе зробити улюблений алкогольний напій більш виразним та яскравим.

Дослідження шведських вчених опублікували у виданні Scientific Reports.

За словами дослідників, якщо безпосередньо перед вживанням додавати по краплинах води, смак виявиться досить цікавим.


Взаємодія молекул води з іншими компонентами напою дійсно сприяє більш яскравого смаку


Вчені змоделювали етапи змішування молекул напою етанолу та гваяколу (різновид фенолів, який надає напою "підкопченого" присмаку).

Популярні новини зараз
"Бусифікацію" обіцяють викорінити: ТЦК застосують новий підхід до мобілізації Штрафи від ТЦК зростуть вдвічі: ухилянтів добряче потрусять Багатогодинні черги до ТЦК відміняються: у "Резерв+" запрацювала довгоочікувана функція Мобілізацію урівняли для всіх: українцям оголосили вердикт щодо економічного бронювання
Показати ще

Гваякол у алкоголі міцністю 40% практично не підіймається до поверхні. За словами хіміків, якщо додати H2O до "віртуального"віскі та розвести етанол до 25%, це дозволить гваяколу переміститися ближче до поверхні, таким чином незвичайний "димний" смак стане більш яскравим та насиченим.


Віскі може "забирати" феноли з дерев'яних бочок, в яких зберігається


Висновки досліджень допоможуть вченим не лише покращити смак алкогольних напоїв, а й застосувати цей механізм до деяких ліків, які містять гваякол, таким чином це може покращити засвоєння препаратів, таких як, наприклад, сиропів від кашлю.

Як раніше повідомляв інформаційний портал "Знай.ua", хіміки показали, як насправді виглядають алкогольні напої. Вчені створили незвичайні фотографії під мікроскопом, які перетворили спиртне у справжні картини художника-абстракціоніста.