У майбутньому кількість людей на планеті стане тільки більше, а їжі - менше. Дослідники звикли прораховувати все наперед. Тому вже зараз намагаються розробити нові продукти в лабораторіях. Які продукти зможуть нагодувати людство і не нашкодити? Вчені сказали відповідь.

Штучне м'ясо

У 2013 році собівартість бургера з котлетою з вирощеного в лабораторії м'яса становила понад $ 300 000, а тепер ледь перевищує $ 10. При цьому вчені продовжують удосконалювати технології, щоб зробити штучне м'ясо ще більш доступним і нарешті вивести його на глобальний ринок в найближче десятиліття.

Більшість лабораторних методик вирощування м'яса на увазі використання справжніх тварин клітин, отриманих із сироватки крові. У біореакторі з клітин формується мускулатура, яка і стає основою м'яса.

Популярні новини зараз
Штрафи від ТЦК зростуть вдвічі: ухилянтів добряче потрусять Пенсіонерам "навісять" новий фінансовий тягар: ніяких пільг не чекайте Не наплутайте з показниками лічильників цього місяця: Нафтогаз звернувся до українців Мобілізацію урівняли для всіх: українцям оголосили вердикт щодо економічного бронювання
Показати ще

За словами виробників, штучне м'ясо обіцяє стати затребуваним продуктом за рахунок ряду переваг: воно має смак не гірше натурального, при цьому не накачані антибіотиками, не було вирощено поруч з загазованого трасою, що не передбачає вбивства живих істот і, до того ж, буде коштувати дешевше .

Рослинні яйця

Вони зроблені з компонентів рослинного походження і вже продаються в американських супермаркетах. Головні споживачі цих яєць - вегетаріанці.

Виробники вегетаріанських яєць стверджують, що вони корисніше і смачніше справжніх. Цей унікальний продукт може замінити яйця в омлеті, в складі випічки, майонезі та інших соусах, які раніше не могли собі дозволити люди, що вживають виключно рослинну їжу.

Їжа, роздрукована на 3D-принтері

Їжу можна не тільки зварити або посмажити, а й надрукувати на 3D-принтері - адже це швидко, зручно і незвично. Такий концепт існує вже кілька років, і вчені прогнозують, що в найближчому майбутньому подібні пристрої з'являться на кожній кухні.

На даний момент друк страв на 3D-принтері займає зовсім небагато часу. Наприклад, для приготування шоколадного десерту необхідно близько 10 хвилин.

Дихальна їжа

Гарвардський професор розробив кофеїн і шоколад, які можна вживати шляхом вдихання, і запустив свою лінію продукції, куди входять такі продукти, як AeroShot Pure Energy (кофеїн + вітамін В), Le Whif (дихальний шоколад, без калорій).

Молекулярна їжа

Молекулярна кухня - це своєрідний кулінарний феномен, який заснований на знаннях молекулярних властивостей продуктів і використанні унікальних технологій. Така кухня дарує абсолютно неймовірні смакові відчуття: на тарілці - нібито фруктове желе, але на смак - зовсім як свіжа полуниця.

Шеф-кухарі, як вчені, працюють зі шприцами і використовують екстремальні температури, наприклад, мінус 196 градусів. Так з твердого огірка можна зробити желе, з оливкового масла - пінку, а томатний сік забарвити в білий колір. Подібні фокуси з продуктами залежать від їх хімічних текстур.

Як повідомляв Знай.ua, експерти стверджують, що більшість населення нашої планети в майбутньому віддадуть перевагу зовсім відмовитися від м'ясних продуктів, щоб утримувати рамки світу тварин в цілісності.

Саме тому фахівці впевнені, що наші продукти поступово перейдуть на раціон з рослинної їжі.