Нещодавно Вселенський Патріарх Варфоломій повідомив главі Російської православної церкви патріарху Кирила про імплементацію рішення щодо автокефалії в Україні.

Таку заяву після закінчення зустрічі патріархів в Стамбулі (Туреччина) зробив митрополит Гальський Еммануїл, відповідальний за процес надання УПЦ Томосу, документа про повну незалежність, який визначає її як рівну серед 14 інших помісних православних церков світу.

Сама розмова патріархів тривав дві з половиною години. Велику частину часу вони говорили тет-а-тет в присутності перекладачів.

Журналіст Сакен Аймурзаєв опублікував на своїй сторінці в Facebook переклад заяви митрополита: "Головне питання, яке обговорювалося - питання ситуації в Україні. Ви знаєте, що там розкол, що триває більше 25 років.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Вселенський Патріархат прийняв рішення використовувати всі шляхи, щоб вирішити питання надання автокефалії української Православної Церкви (Ukrainian Ortodox Church), рішення було прийнято в квітні. І ми імплементуємо це рішення. Про це було повідомлено (reported) патріарху Кирилу під час його візиту. Візит пройшов в братській атмосфері ".

Крім того, за словами патріарха, Константинопольська церква сильна, і у неї є можливості по всьому світу, Вселенський Патріархат - перша церква в православній родині, вона відіграє особливу роль, тому рішення (decisions and also solutions) іноді виходять звідси.

Пізніше прес-секретар УПЦ КП архієпископ Євстратій (Зоря) повідомив деталі переговорів і інсайдерську інформацію з Константинополя.

Варто також додати, що на початку зустрічі Варфоломій тепло привітав московського патріарха, однак відповідно до церковного протоколу не став називати його "Святішим", вживши звернення "Блаженство", що свідчить про верховенство Константинопольського патріарха.

Нагадаємо, в одному із кафедральних соборів Берліна поліцейський стріляв у людину.

Як повідомляв Znaj.ua, у румунському місті Ботошани зняли на відео бородатого чоловіка в одязі православного священика, який пив алкоголь і активно грав за одним з автоматів. На кадрах видно, що священнослужитель не тільки п'є спиртне, але й коментує свій програш матюками.

Також Znaj.ua писав про те, що у вівторок, 5 червня, православна церква вшановує пам'ять Преподобної Євфросинії, ігумені Полоцької.