В Україні вже наступного року запрацює послуга перенесення телефонного номера (MNP): ви зможете легко змінити одного оператора на інший, при цьому залишаючи свої старі контакти.
Операторам дали час до 1 лютого 2019 року.

Вони повинні встигнути облаштувати локальні бази з номерами телефонів клієнтів, потім підключити їх до єдиної системи перенесення номерів.

У квітні наступного року кожен українець матиме змогу перейти на послуги іншого оператора без зайвих витрат і за максимально короткий проміжок часу, повідомляє Politeka.


Що таке MNP?

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще


Послуга перенесення телефонного номера називається, розшифровується як mobile number portability, з'явилася на ринку ще у 1999 році у Великобританії і Нідерландах. Головна особливість – можливість змінювати оператора, але при цьому переносити номер телефону, включаючи префікс, за бажанням абонента у багатьох країнах Європи, в США і Канаді.


Крім того, на ринку мобільного зв’язку існування послуги перенесення телефонних номерів забезпечує конкуренцію між мобільними операторами, підвищує якість їхніх послуг і сприяє зниженню вартості мобільного зв’язку.


Перенесення телефонного номера в Україні


Ми, на жаль, поки що на останньому місці серед країн Європи, хоча згідно статистики мінімум два мільйони українців давно хотіли б змінити мобільного оператора, але зберегти сам номер.
Вперше з подібної ініціативою виступили ще три роки тому, але тендер спровокував судову тяганину між конкурентами і в результаті послугу так і не запровадили.

Для того, аби працювати за новою системою всі оператори на території країні зобов'язані до 2019 року закупити за підготувати до запуску локальні бази даних (ЛБД), щоб захистити персональні дані абонентів.


Перенести всі ваші дані зі збереженням номера повинні теоретично не пізніше, ніж за три дні з моменту подачі заявки. Для цього буде достатньо надати достовірні дані про себе і пройти ідентифікацію особи. Вартість послуги буде невеликою, але точної суми поки не називають.


Дивіться: Українці зможуть зберігати номер телефона при зміні оператора


Нагадаємо, мобільні оператори України "Київстар", lifecell і Vodafone домовилися провести 3G-мережі в київському метрополітені.
Як повідомляв Знай.ua, українцям розповіли, як краще зберігати гроші.
Також Знай.ua писав, складено рейтинг найпопулярніших серед українців смартфонів, які начастіше купували від початку 2018 року.