Облгази не змогли забезпечити своєчасного встановлення індивідуальних лічильників газу за рахунок тарифних коштів.

Про це розповів Олексій Хабатюк, заступник начальника департаменту енергоефективності у НАК "Нафтогаз", пише Gazeta.ua.

В Україні нараховують 10 млн індивідуальних побутових газових лічильників. На сьогодні без них залишаються близько 2 млн споживачів.

"Сьогодні прилади обліку встановлюють за рахунок грошей з тарифу чи коштів людей. Причому за останні передбачена компенсація. Однак, уряд досі не затвердив її розміри. У 3-х місячний термін від прийняття закону Кабмін не розробив порядок, щоб отримати компенсацію. Фактично часу на реалізацію стимулюючої політики не залишилося - закінчується третій квартал 2018 року. Люди залишилися без лічильників, адже не могли отримати компенсацію за їх встановлення", - наголосив експерт.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Щоб стимулювати населення платити виключно за спожитий газ, програму забезпечення домогосподарств лічильниками необхідно завершити.

"За минулий опалювальний період субсидіанти спожили газу суттєво більше, ніж ті, хто оплачував його самостійно. Для квартир це у 1,6 рази більше. Для приватних будинків — у 2. Лише монетизація субсидій дозволить зацікавити кінцевого споживача економити газ. Тоді він отримуватиме кошти "на руки". зможе витрачати їх на власний розсуд. Щоправда до цього часу не створено робочу групу, не підготовлено нормативних документів стосовно монетизації", - підсумував Хабатюк.

Зазначимо, що минулого тижня Мінсоцполітики планувало забрати субсидії у споживачів, які відмовилися встановлювати газові лічильники. Однак уряд зняв із розгляду це питання.

Нагадаємо, Кабмін відклав підвищення ціни на газ до 1 жовтня.

Як повідомляв портал "Знай.ua", для українців ввели нові правила обліку газу.

Також "Знай.ua" писав, що уряд назвав ще одну умову для отримання субсидій.