До подібних висновків дійшли в Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського. Так, як пояснила начальник відділу кліматології Олена Донич, було зафіксовано перевищення кліматичної норми на більш ніж два градуси.
Відзначається, що таке явище в останні роки зафіксовано не тільки влітку, а й взимку. Середня місячна температура серпня цього року становила 22,5 градуса, а це майже на чотири градуси вище кліматичної норми.
"Цей місяць увійшов до п'ятірки найтепліших в Києві з 1881 року. Такі зміни підкреслюють глобальне потепління в світі. Відбувається зміна клімату і яскраве тому підтвердження - це температура і опади", - підкреслила Донич.

Найбільші температурні показники були зафіксовані в 2010 році. Тоді літо в Києві було найспекотнішим, іноді температура перевищувала 35 градусів. Гарячим було літо 1992 року, 1946 і 1926 роках. Холодний день літа цього року зафіксовано 7 червня. Тоді температура повітря під ранок опустилася до 8,5 градусів. Найспекотнішим днем виявилося 15 серпня. Тоді температура повітря становила +32,8 градуса. Всього за це літо було 15 днів, коли спека перевищувала 30 градусів, 9 з них - у серпні.

Зміни клімату викликає збільшення викидів парникових газів, повідомила виконавчий директор громадської організації «Екодім»
Ірина Ставчук. Щорічно збільшуються масштаби погодних аномалій - більше штормів, повеней, більше днів з високою температурою.
Вчені також спостерігають підвищення середньої температури на планеті. За останні 10 років 9 з них були найтеплішими за всю історію вимірювання температури по всій планеті, підкреслила експерт.
Якщо не скоротити викиди парникових газів, то починаючи з середини століття зміни для планети можуть бути незворотними, попередила виконавчий директор громадської організації «Екодім». Це позначиться і на врожайності.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Вже зараз до середини століття прогнозують до 250 млн кліматичних біженців, які не зможуть жити на своїх територіях через кліматичних умов, підсумувала Ставчук. Попередити негативні наслідки потепління можна, перейшовши до відновної і чистій енергетиці, а також відмовившись від викопного палива.

Нагадаємо, що група російських кліматологів проаналізувала метеорологічні дані за останні 50 років і прийшла до висновку, що ризик шквалів і смерчів досяг критичної позначки.
Особливо це стосується середньої смуги, чорноморського узбережжя, півдня Далекого Сходу, передають російські ЗМІ.
Разом з тим експерти прогнозують збільшення ризику не тільки смерчів, а й взагалі небезпечних конвективних явищ, в тому числі зливи, гради, шквали.
Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що необоротна стихія змусила вчених бити тривогу.
Також "Знай.ua" писав, що вчені зафіксували "холодний" рекорд на всій планеті.